Литекс постигна изключително важна победа с 4:0 над новака в елита Видима Раковски в двубой от 23-ия кръг на "А" група.

Ловчанлии тотално надиграха своя противник и успяха да го победят след два гола на Христо Янев, които паднаха в 14-ата и 48-ата минути, и по едно попадение на Светослав Тодоров от дузпа, което бе реализирано в 54-ата минута, и на Дока, който вкара в 75-ата минута.

След убедителния успех отборът на Любо Пенев продължава да бъде лидер в класирането с актив от 59 точки и е все по-близо до титлата в шампионата.

Видима пък е на последната 16-а позиция с 15 точки в актива си.





Двубоят започна по-добре за домакините от Ловеч, които наложиха натиск над своя противник.


Още в 5-ата минута Светослав Тодоров имаше възможност да открие резултата за шампионите, но ударът му попадна право в ръцете на стража на новака в елита Василев.

В 14-ата минута обаче натискът на ловчанлии даде резултат и Христо Янев успя да реализира с перфектно изпълнение от пряк свободен удар.

Десетина минути по-късно Светльо Тодоров имаше прекрасна възможност пред себе си да удвои преднината на домакините, след като бе останал сам срещу вратаря на гостите, но Василев се справи с опасността и опази вратата си суха.

Гостите от Видима обаче също имаха своите положения и в 27-ата минута Ангел Русев стреля много силно от няколко метра и топката мина на около половин метър от страничната греда на Виничиус.

До края на полувремето не се създадоха кой знае колко опасни голови положения и резултатът се запази.

Втората част започна много силно за домакините и в 48-ата минута Христо Янев вкара втория си гол в мача, удвоявайки преднината на тима на Любослав Пенев.

Халфът вкара страхотен гол с хубав удар от 20 метра и матира Василев.

В 54-ата минута пък Светослав Тодоров направи преднината на Литекс класическа, след като се разписа от дузпа за нарушение срещу Янев в наказателното поле.

Въпреки, че имаха преднина от три чисти гола, домакините продължиха да натискат противника си и в 73-ата минута влезлият като резерва Джерманович пропусна страхотно положения и нацели гредата.

Две минути по-късно обаче Дока елегантно прехвърли стража на севлиевци и направи резултата 4:0 в полза на шампиона на България.

ЛИТЕКС - ВИДИМА РАКОВСКИ 4:0
[1:0] Янев 14'
[2:0] Янев 48'
[3:0] Тодоров 54' - дузпа
[4:0] Дока 75'

ЛИТЕКС: Виничиус, Барт, Занев, Берберович, Бодуров, Янев (67 - Цветков), Диуф (72 - Цветанов), Дока, Г. Миланов, Руменов, Св. Тодоров - к (55 - Джерманович)

ВИДИМА: Василев, Стойчев - к, Бранеков, Андонов (60 - Игнатов), Господинов (80 - Скерлев), Русев, Щърков, Иванов (66 - Владимиров), Н. Цветков, Панов, Траянов