От пресцентъра на МВР съобщиха, че служители на ГДБОП са разбили най-голямата нелегална мрежа от букмейкърски пунктове за онлайн залагания.

Проведена е мащабна операция в страната, след като е получена информация, че от тези пунктове е изтичал национален капитал в размер между 20 000 и 50 000 евро дневно, а държавният бюджет бил ощетяван от невнесени дължими налози.

Операцията е проведена вчера на територията на цялата страна. Служителите от сектор "Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт", заедно с регионалните структури на ГДБОП, инспектори на Държавната комисия по хазарта към Министерството на финансите и НАП атакували едновременно цели 23 обекта в Благоевград, Петрич, Сандански, Пловдив, Първомай, Разлог и пунктове от други места в страната.

Акцията е внимателно планувана и е реализирана след няколко месечното наблюдение.

Притежателите на нелегалните пунктове си създавали профили в интернет сайтове, базирани извън територията на България, както и в офшорни зони, чрез които залагали крупни суми.

По този начин изтичал национален капитал в размер между 20 000 и 50 000 евро дневно, с което се ощетявал и държавният бюджет за невнесени налози.

Съставени са множество актове за незаконен хазарт, като предвидената санкция в Закона за хазарта е на стойност от 25 000 до 50 000 лева за всеки акт.

Също така стана ясно, че спец-полицаите заварили в нелегалните пунктове малолетни и непълнолетни лица, които също залагали на "черно тото".

В основата на създаването на мрежата от нелегални пунктове в страната стои група от влиятелни бизнесмени, които организирали и контролирали цялата незаконна дейност на територията на България.

Резултатите от проверката ще бъдат докладвани на прокуратурата с оглед извършени престъпления, свързани с финансовата и данъчната система, незаконен хазарт, нарушаване правата на интелектуалната собственост и пране на пари.