Временният национален селекционер по футбол Михаил Мадански беше гост в БНТ тази сутрин и обсъди подробно състоянието на "лъвовете", като бе категоричен, че отборът ни не е Титаник. Той заяви още, че е било нужно да се удари дъното, за да започнем да копаем нагоре, вероятно визирайки очакван скорошен възход на тима.

"Цялостното представяне на отбора го приемам като много слабо. Рекордно слабо. С оглед развитието на футбола в последните няколко години го намирам и за закономерно. Едно нещо, за да се оправи, трябва да се стигне дъното, за да започнем да копаем нагоре."

"Това, което се случи с нашия национален отбор е нищо, в сравнение с това, което се случи с националния тим на Сърбия. Ако бяхме четвърти в групата какво щяхме да променим?", попита самият Мадански.

На въпрос дали е поел "Титаник", той отговори така: "Титаник не можеше да бъде спасен, но футболът може."

"За мен националният отбор има две лица. Едното лице е това, което медиите представят, което няма нищо общо с истинското лице. Второто лице е участието им в тренировки и лагери, нещо което видях с очите си - заслужава си да работи човек с тях."

"След тренировките се заблудих, че нещата тръгват добре. На мача с Украйна нямаше как да победим и там нямаше изненада. Останах изненадан обаче от страха в очите на футболистите в мача с Уелс."

Мадански бе подложен и на кръстосан разпит за отказващите се футболисти и в прав текст обвини Благой Георгиев, че е "криворазбран професионалист":

"Бербатов се отказа по свои причини, питайте него. Благо се отказа, защото е преценил, че трябва да бъде титуляр във всеки един мач, а аз не съм съгласен. На мен ми беше поставено условие да покажа нови лица. Затова дебютираха четирима футболисти от младежкия национал. Никой нямаше гаранция, че ще бъде титуляр."

"Важното е, че аз не се поддавам на нищо. Благо реши, че трябва да си тръгне. Ние с него и Рангелов обаче говорихме, че каквото и да се случи ще се разчита на тях в бъдеще." На някой се налага да му удариш шамар, на друг да обещаеш нещо. Говоря метафорично."

"Това се е случвало и в по-големи футболни държави и отбори. Самият Матеус напусна националния отбор на Германия, защото нещо не му е харесало. Това не е прецедент, лошото е, че се случва преди мач. Ще преживеем напускането на Благо Георгиев. Лошото е, че не се случи нищо положително в играта на останалите момчета."

Едно от най-оспорваните изказвания на Мадански бе, че националният отбор е закономерно отражение на всичко в държавата. Според него ще е нужно известно време, докато младите футболисти измъкнат отбора от дупката.

"На нас ни трябва минимум година, за да се обиграе отбора с нови души. Трябва да използваме националния отбор за трансфер на млади футболисти в чужбина. В България се купуват чужденци, купуват им се коли, а нашите играчи не получават дори заплати. Трябва да се работи за младите."

Мадански коментира и временното освобождаване на Мартин Петров: "С Мартин разговаряхме и му обясних, че тези два мача са важни да покажем някои от младите български играчи, като Терзиев и Миланов (на 19 години). Също и Сашо Тонев (20). Обясних на Мартин и той реагира като абсолютен професионалист."

"Аз трябва да съм най-големият глупак, за да постъпя така с една от легендите на българския футбол. Той не е освободен от националния отбор."

Именно в младите имена специалистът вижда надежда за отбора и разкри, че след мача с Украйна Стилиян Петров го е помолил да не ги връща при младежите.

"Веднага мога да ви посоча трима души, които имат манталитет и качества - Стилиян Петров помоли футболисти от младежкия отбор да не бъдат освобождавани. Той самият видя, че в тях има надежда. Двамата младежки национали, които играха срещу Уелс, се представиха добре. Дори един Георги Терзиев се представи най-добре от всички."

На въпрос, дали и кой реди състава, Мадански отвърна: "Членове на изпълкома на БФС и президенти на клубове са общо четирима души. От техните клубове има само един футболист и това е Петър Занев. Те ако ме натискат, ще има от техните отбори, нали?"

Треньорът отказа да коментира дали ще продължи да изпълнява ролята на селекционер при мъжете и призна, че работата му с младежите му носи удоволствие. За финал той заяви: "Нещата не са безвъзвратно загубени."