България загуби гостуването си на Словения с 1:2 в шестия си мач от своята квалификационна група за Европейското първенство за младежи през 2015 година.

През първото полувреме Словения бе малко по-активна и логично откри в 24-ата минута чрез щастлив рикошет след удар на Върховец.

Вторите 45 минути стартираха по най-добрия начин за нашите и в 52-ата минута Едисон Йорданов изравни. До края на мача двата отбора си разменяха опасни атаки, като отново словенците бяха по-настоятелни. В 92-ата минута резервата Шпорар наказа Китанов и Словения взе победата.

Така България на практика изгуби шансове за класиране на Европейското първенство. Нашите са с 8 точки, но са на 2 от Русия и на 3 от Дания, които обаче имат и по мач по-малко.




Срещата започна сравнително равностойно, но словенците бяха малко настоятелни и атакуваха повече. До 10-ата минута домакините отправиха два далечни удара, но те не застрашиха сериозно Китанов.

Нашите също правиха опити да атакуват, но достигаха мъчно до наказателното поле на противника. В 17-ата минута, след центриране от корнер, се получи разбъркване в нашето наказателно поле, но за щастие не се стигна до нещо сериозно.

60 секунди по-късно играч на домакините напредна добре отдясно и центрира в наказателното поле, но там Мунин изчисти преди топката да достигне до словенски нападател. Словенците нямаха някакво смазващо превъзходство, но все пак логично откриха в 24-ата минута. След удар от далечно разстояние на Върховец и рикошет, който заблуди Китанов, домакините излязоха напред в резултата.

След гола нашите тръгнаха напред и в 31-ата минута Кирилов можеше да направи нещо интересно, но вместо да стреля от не чак толкова малък ъгъл, предпочете да лъже, а впоследствие атаката се провали. 4 минути по-късно, след центриране, Колев засече добре топката с глава, но ударът му бе право във вратаря. В 38-ата минута Вучкич можеше да удвои след изстрел от 10 метра, но Китанов отрази удара му.

Втората част започна по възможно най-добрия начин за България. В 53-ата минута влезлият като резерва Едисон Йорданов се разписа с диагонален удар отляво, изпратен в далечния ъгъл на словенския вратар.

Словения отвърна с две опасни положения в следващите две минути, но за щастие мрежата ни остана суха. В 63-ата минута Карачанаков се опита да вкара с един от специалитетите си - изстрел от пряк свободен удар, на който обаче не му достигна сила. 4 минути по-късно , след удар с глава на словенски нападател, Китанов спря топката точно на голлинията.

В 76-ата минута Върховец отправи хубав фалцов удар от 22-23 метра, но топката мина на половин метър над гредата. 3 минути преди края словенците вкараха гол, но той бе отменен заради засада.

В добавеното време на мача по-активните действия на словенците в последните минути на срещата доведоха до логична загуба за България. Тогава Шпорар пое топката в наказателното поле и не остави шансове на Китанов, пращайки топката в мрежата ни.

Словения - България 2:1

1:0 Върховец 24`
1:1 Йорданов 53`
2:1 Шпорар 90+2

Словения: Юг, Митрович - к, Крайнч, Трайковски, Чърнич (68 - Пучко), Вукчич, Върховец, Жиберт (68 - Майер), Палчич, Йеленич, Шпорар

България: Китанов, Мунин (45 - Йорданов), Недялков, Георгиев, Велков, Ангелов, Кирилов, Чочев - к, Карачанаков (69 - Петков), Горанов, Колев (80 - Почански)