България загуби от Чехия с 0:1 в последен двубой от квалификационна група "В" за класиране на световното първенство по футбол догодина. Това бе първа домакинска загуба за нашия тим у дома в този цикъл.

"Лъвовете" бяха по-активният отбор през първата част, но чехите бяха тези, които създадоха три много опасни положения, удряйки греда малко преди почивката.

След подновяването на играта Чех спаси снаряд на Рангелов, а удар с глава на Манолев профуча покрай целта. Малко след това Докал изведе гостите напред в резултата след далечен изстрел. Съпротивата на българския отбор рухна четвърт час преди края на мача, когато Петър Занев бе изгонен.

След поражението тази вечер момчетата на Любо Пенев останаха на четвърто място в групата, с актив от 13 пункта. Чехия ни изпревари и завърши квалификационния цикъл с 15 точки.



Още в началото на срещата Ивелин Попов се опита да отклони с глава към Венци Христов, но защитата на гостуващия отбор успя да изчисти в корнер, от който не последва нищо сериозно.

Макар нашите да бяха по-активният отбор, така и не успяваха да създадат опасности в половината на своя опонент, който бе отлично подреден в защита.

В 14-тата минута чехите пропуснаха чисто голово положение. Българската отбрана се пропука в опита да играе на изкуствена засада и Козак се озова лице в лице с Владо Стоянов в наказателното поле. Вместо да подаде вляво към Ирачек, или да стреля точно, футболистът на Чехия би над вратата.

Един от най-дейните в нашия отбор Петър Занев се включи с поредното много хубаво центриране отляво, но Емил Гъргоров не успя да надскочи съперников футболист.

Въпреки продължителния контрол върху топката и честите атаки към вратата, пазена от Петер Чех, родните национали отново се пропукаха в защита. В средата на второто полувреме Ирачек остана напълно сам срещу Владислав Стоянов, но от пет метра шутира в тялото му.

Бе изминал половин час игра, когато Ивелин Попов шутира силно в ръцете на Петер Чех, но преди това правилно бе маркирана засада. Последва разбъркване в нашето наказателно поле, при което Иван Иванов изчисти и успокои страстите.

"Лъвовете" продължиха да бъдат по-дейни, но нямаха ясна идея как да изненадат своите гости. Преобладаваха изсипаните високи топки, които ставаха лесна плячка за противника. В 43-тата минута Христов шутира точно от дистанция, но Чех не бе затруднен и улови.

В последната минута на първото полувреме Ирачек центрира към далечната греда и Козак нанесе удар с глава, при който топката се отби в дясната греда.

Веднага след подновяването на играта влезлият като резерва Димитър Рангелов получи от Гаджев и стреля силно с левия крак към горния ляв ъгъл, но Чех изби в корнер. След изпълнението му Станислав Манолев се извиси в наказателното поле и нанесе удар с глава, при който топката прелетя покрай дясната греда.

За съжаление в 51-та минута Чехия поведе. Борек Докал получи свободно пространство и стреля силно по земя от двайсетина метра. Владислав Стоянов не успя да види добре насочената към долния му десен ъгъл топка и трябваше да я извади от мрежата си.

В средата на второто полувреме Ивелин Попов реши да пробва рефлекса на Петер Чех, но стражът успя да избие в корнер с върха на пръстите си. После влезлият като резерва Маркиньос изпрати бомбен шут в аут.

Атаките на домакините продължаваха. Владимир Гаджев се освободи от съперник и отправи свиреп изстрел отляво по диагонала, но Чех боксира. След това Рангелов засече ефектно от движение, но би неточно.

Четвърт час преди края на редовното време останахме с човек по-малко, след като Петър Занев получи втори жълт картон заради жестове към рефера и бе изгонен.

Десетина минути след това Митко Рангелов проби отдясно и вместо да стреля, той опита подаване вляво към Ивелин Попов. Защитник на гостите се намеси и успя да изчисти. До края на се случи нищо интересно и мачът се доиграваше.


България - Чехия  0:1

0:1  Борек Докал - 51'


Червен картон (втори жълт):  Занев (България) - 75'


България:
Стоянов, Иванов, Занев, И. Миланов, Минев, Манолев, Гаджев, Г. Миланов (Рангелов - 46'), Гъргоров (Маркиньос - 56'), Попов, Христов (Славчев - 73')

Чехия:  Чех, М. Кадлец, Сухи, Мазух, Плашил, Докал (Ванек - 84'), В. Кадлец (Лафата - 90'), Хубшман, Райторал, Ирачек, Козак