Новината за подвига на Лудогорец и Козмин Моци обиколи планетата.

Руският сайт „Спорт сегодня“ обяви Моци за герой на седмицата.

„Първия мач с Лудогорец, Стяуа го бе спечелила с 1:0. Затова в 89-ата минута на реванша румънците имаха всички основания да смятат, че ще играят в групите на ШЛ – на таблото на софийския стадион светеха две нули.

Но като за начало Лудогорец измисли отличен гол, който доведе до продължения. Когато вратарят на българския тим бе изгонен минути преди края им, най-смел се оказа Козмин Моци. 30-годишният защитник (б.р. – той всъщност е на 29) има основания да мрази Стяуа: седем години той е играл в Динамо (Букурещ), един от смъртните врагове на най-успешния румънски клуб.

Моци застана на вратата за дузпите и превърна емоциите си в две спасявания, извеждайки Лудогорец в групите на най-големия клубен турнир във Вселената. Предупреждаваме ви, че докато гледате видео с най-вълнуващите моменти от този мач, непрекъснато ще изпитвате чувството, че случващото се е невъзможно“, пише „Спорт сегодня“.

„Козмин Моци – герой. Защитникът хваща две дузпи“, констатира „Гадзета дело Спорт“.

„Оказва се, че през нашия футбол е минал един герой, за чието съществуване ние дори не сме подозирали. Козмин Моци игра 5 месеца в Сиена – от 1 септември 2008 г. до 2 февруари 2009. Но в тези 169 минути в Серия А, които му отпусна треньорът Джампаоло, той се ограничи да изпълнява задълженията на защитник – постът, на който по принцип изкарва парите си и в Лудогорец.

В нощта, в която българите за първи път се класираха за групите на ШЛ, именно 30-годишният футболист написа историята. Той сложи ръкавиците, застана на вратата и спаси две дузпи, с което изхвърли Стяуа (Букурещ). Президентът на Лудогорец Александър Александров пък обеща, че ще кръсти на Моци една от трибуните на „Лудогорец Арена“ в Разград, съоръжение с 6000 места“, отбеляза изданието.

„Защитникът, който хваща дузпи!“, озаглави материала си „Кориере дело Спорт“.

„От играч, преминал като метеор през Сиена, до легенда за цял един народ. Това е невероятната приказка, изживяна от 29-годишния румънски играч на Лудогорец Козмин Моци. След като отбеляза първата дузпа, той застана на вратата, за да опита да спре изпълнителите на противника. Резултатът? Две фантастични спасявания и Лудогорец в групите на ШЛ!“, пише „Кориере дело Спорт“.

„Той се казва Козмин Моци и е новият идол на българския Лудогорец“, започва статията си Фелип Муньос от каталунския „Ел Мундо Депортиво“. „29-годишният румънски централен защитник класира отбора си в Шампионската лига за първи път в историята, след като хвана два изстрела от бялата точка на играчите на Стяуа.“

Сайтът на мадридския „Марка“ също не подмина сензационната новина, а оттам материалът бе препечатан чак в Хондурас.

„В София се роди новият герой на българския футбол“, провъзгласи „Марка“. „Румънецът Козмин Моци се превърна в неочакван герой в сблъсъка между Лудогорец и Стяуа (Букурещ). Наложи се бранителят да застане под гредата в 120-ата мин. на продълженията, след което той отрази два изстреля от бялата точка, за да класира българския тим в ШЛ.

Отборът от Разград вече бе извършил един подвиг, стигайки до продълженията с попадение в 90-ата мин, дело на Вандерсон. Но никой не очакваше, че този мач ще има подобен сюрреалистичен завършек, след който еуфорията завладя трибуните на националния стадион „Васил Левски“ в София.

Когато вратарят на българите Стоянов повали Варела на границата на наказателното поле в последната минута на продълженията, на сцената излезе Козмин Моци. Именно румънецът спря Стяуа по пътя ѝ към европейската цел. Той сложи начало на дузпите с точен удар, а след това Първулеску и Рапа станаха жертва на геройските му изяви на вратата при второто и седмото изпълнение на тази незабравима серия дузпи“, написа журналистът Хайме Ринкон.

„Когато полеви играч застава на вратата, това може би е една от най-вълнуващите гледки във футбола“, коментира Елиът Бретланд от „Дейли Мейл“. „Но нищо не може да се сравни с това полеви играч да бъде принуден да застане на вратата в жизненоважна серия дузпи!

Именно това се случи на централния защитник на Лудогорец Козмин Моци в драматичния двубой на българския шампион срещу Стяуа (Букурещ) в плейофите за влизане в Шампионската лига.

След като резервата Вандерсон отбеляза чудесно воле в последната минута, за да прати сблъсъка в продължения, защитникът бе принуден да пази при дузпите след изгонването на вратаря Владислав Стоянов в 119-ата мин.

Моци сложи екипа на резервния вратар Иван Чворович и се превърна в героя на вечерта. Той отбеляза първата дузпа за своя тим, преди да направи два блестящи плонжа и да спаси ударите на Паул Първулеску и Корнел Рапа. Така той донесе успех на Лудогорец, предизвикал сцени на неистова радост.

След подобно представяне на Моци, можем да отбележим, че на Стоянов никак няма да му е леко да си върне титулярното място на вратата на Лудогорец!“