До мача на Лудогорец с Реал Мадрид остават по-малко от два дни и в Испания продължават да се чудят откъде се появи този български отбор. Затова и собственикът Кирил Домусчиев прие да даде интервю за вестник „АС”. 

Алваро де ла Роса

Как станахте собственик на Лудогорец?
В Разград има фармацевтична фабрика, в която работят около 1000 души. От 1945 година в града има отбор, който обаче играеше предимно в трета и втора дивизия. През 2000 година този отбор фалира, но през 2001-а група ентусиасти решиха да го възстановят, като започнат работа с деца. 
Това бяха бивши играчи, какъвто е и президентът Александров. Той организира всичко на аматьорско ниво, а през 2008-а започна работа в нашата компания във Варна и така се запознах с проекта. 

И решихте да го подпомогнете....
Започнах  да влагам малко пари там. Първо бяха 25 000 евро. След това тимът влезе във втора дивизия и ми се обадиха и поискаха още средства. Попитах: Колко? И ми отговориха – 250 000. Решихме да помогнем, но само ако имаме контрола върху начина на използване на парите. И през 2011-а влязохме в елита. С брат ми организирахме нещата напълно професионално. Станахме 3 пъти поред шампиони, като два пъти спечелихме требъл. Подобна история едва ли има в света. Миналия сезон стигнахме далеч в Лига Европа, като победихме ПСВ, Динамо Загреб и Лацио. 

Каква е тайната ви?
Работа и организация. Имаме бюджет от 6 милиона евро, който е доста малък в сравнение с други европейски отбори. При Левски и ЦСКА е нещо подобно. В България обаче има сериозна криза и инвестициите са малко. Колкото повече тимът обаче израстваше, се увеличамаше и бюджета. 

За 4 години стигнахте от втора дивизия до Шампионската лига. 
Това е нещо невероятно. Дори не съм си представял, че ще стигнем до елита, когато бяхме в третото ниво на футбола. 

Гледат ли вече на вас в България като на голям отбор?
Имаме известен проблем в това отношение. Точно затова загубихме и от Левски. Отборът е изморен и мисли предимно за Европа. Освен това всички съперници играят на 150% от възможностите си срещу нас. В България да играеш срещу нас е както в Испания да срещнеш Реал или Барса. 

Как играчите остават мотивирани тогава?
Те разбират, че титлата от първенството е важна. Освен това догодина знаем, че ще ни бъде по-лесно да влезем в Шампионската лига заради подобрения ни коефициент. Затова е важно да печелим. Коректни сме, но понякога има и глоби. 

Глоби?
Да. Инвестирал съм в много неща, но никога преди това не бях инвестирал във футболен клуб. Днес футболът е бизнес като останалите. Разполагаш с продукт, който е важно да можеш да продаваш и ръководиш. Трябва да имаш приходи, но и да можеш да контролираш разходите. 

Носи ли ви полза клубът?
Да, имаме сериозна полза. 

Имате ли проблем с финансови феърплей?
Не, никакъв. Не ми допада, когато клубовете го пренебрегват, както когато се случва с богати руснаци или арабски собственици. Ето например ПСЖ. Футболът трябва да бъде чист. Реал продава фланелки и получава солидни приходи. В началото приех да инвестирам, тъй като това бе по-скоро един социален проект, който трябваше да помогне да развитието на едно бедно място в страната. Реновирахме стадиона, направихме база и сега работим по нова. Аз обаче не съм като арабите. Нашите фенове плащат доста скъпи билети, защото този клуб е за тях, но и те трябва да помагат в издръжката му. Същото е и с фланелките. Като цяло балансът ни във финансово отношение е много добър. 

Това ще ви позволили да инвестирате повече във футболисти?
Мога да купя един играч за 4 или 5 милиона. Докъде обаче ще ни отведе това? Става въпрос за нещо временно. Аз не искам клубът да зависи от моя бизнес, а да се развива и расте малко по малко. 

Харесвате ли испанския футбол?
Много. През последните години наши треньори бяха на стаж в Барса, Виляреал и Еспаньол, за да видят как се работи в тези клубове. Опитваме се да имитираме испанския модел и затова стилът ни е подобен и искаме да задържаме топката. 

И срещу Реал ли ще играете така?
Да. Да можем да се изправим срещу най-големите, е чест и гордост за нас. Ще бъде празник. Хората, които ще дойдат на стадиона ще се радват на наша победа, но все пак знаем, че срещу себе си имаме галактически отбор. Прогноза? 2:2. 

 

Прогнозирай мачовете от Шампионската Лига и спечели страхотни награди