Норвегия чукна с 2:0 Малта и направи поредна крачка към финалите на Евро 2016 във Франция. Головете за домакините мушнаха Александър Тетей (19) и Александър Тофт Сьодерлунд (52).

Със спечелените три точки скандинавците са твърдо на второто място в класирането с актив от 19 пункта. Лидер е Италия с 21 точки, а на трето място е Хърватия с 14 точки, но с мач по-малко.

Както е известно, по-късно тази вечер "шахматистите" приемат България на "Максимир" в Загреб. В последния кръг от Група "Н" Норвегия гостува на Италия, а Хърватия играе с Малта


Срещата в Осло започна с масирани атаки на домакините, които още в началото притиснаха гостите пред наказателното им поле.

В 10-ата минута Маркус Хенриксен напредна през центъра и стреля остро, но топката мина над вратата на Малта. Последва и пропуск на Евен Ховланд.

Така се стигна до 19-ата минута, когато Александър Тетей демонстрира класа и опъна мрежата на гостите за 1:0. Това попадение успокои норвежците и те заложиха на многоходови разигравания в средата на терена.

След половин час игра дойде и първото положение за Малта, но Родерик Брифа не успя да вкара. До края на полувремето с пропуски за Норвегия се отличиха Александър Тофт Сьодерлунд и Йо Инге Бергет.

Второто полувреме започна с нов гол за домакините. В 52-ата минута Александър Тофт Сьодерлунд вкара на Малта и практически реши срещата.

Последваха скучновати минути на стадиона в Осло, без каквито и да било положения пред една от двете врати. След час игра Мартин Одегаард не успя да вкара за Норвегия.

С пропуск се отличи и Александър Тофт Сьодерлунд. Към края на срещата темпото на игра сериозно падна, като домакините спокойно разиграваха топката и не даваха никакви шансове на колегите си от Малта.

Така Норвегия записа много важна победа и докосва финалите на Евро 2016.

Норвегия - Малта 2:0

Голмайстори:

1:0 Александър Тетей (19)

2:0 Александър Тофт Сьодерлунд (52)

Норвегия: Ориан Ниланд, Омар Елабделауи, Евен Ховланд, Вегард Форен, Алесами, Пер Скилбред, Александър Тетей, Стефан Йохансен, Йо Инге Бергет, Маркус Хенриксен, Александър Тофт Сьодерлунд

Малта: Андрю Хог, Стив Борг, Зак Мускат, Алекс Мускат, Клейтън Фаила, Пол Фенех, Роуен Мускат, Андрей Агиус, Родерик Брифа, Алфред, Андре Скембри