Поредната легендарна знаменитост в историческия сблъсък на титаните по случай юбилея на Христо Стоичков, който ще се състои на 20 май на Националния стадион "Васил Левски", е не коя да е, а самият Иван Луис Саморано Самора.

Феноменалният чилийски нападател специално е отложил ангажиментите си около датата на събитието, само и само да уважи празника на своя голям приятел Стоичков.

"Идвам, приятелю, за теб винаги!" - е заявил пред Камата великият чилиец. "С най-голямо удоволствие ще изляза отново на терена с теб и ще си припомним добрите стари времена." - допълнил легендата.

Кариерата на най-великия чилийски футболист за всички времена започва през 80-те години в Чили в школата на Трасандино, като още тогава Саморано показва, че има заложби за големи подвизи. В Европа звездата първо играе за три сезона в Санкт Гален, след което преминава в Севиля и защитава цветовете на клуба два сезона.

През лятото на 1992 г. футболистът преминава в Реал Мадрид за трансферната сума от 5 милиона долара. С "белия балет" той печели всички турнири в Испания, става и голмайстор на шампионата за сезон 1994-95, сдобивайки се и с трофея "Пичичи".

Саморано се превръща в една от легендите на клуба. С екипа на Реал той печели още Купата на страната и Суперкупата. За тима чилиецът изиграва 137 мача и записва 77 гола.

През 1996 г. чилийският нападател преминава в редиците на Интер Милано, с който през 1998-ма печели Купата на УЕФА. Любимият му номер 9 е зает от Роналдо и от щаба на клуба му предлагат варианта да играе с фланелка с номер 1+8.

С този номер Саморано играе през целия си 5-годишен престой в клуба. Пет години по-късно звездата се озовава в мексиканския Клуб Америка и става шампион на страната, преди да завърши кариерата си през 2003-та в най-силния чилийски тим Коло-Коло.

За националния си отбор Иван Саморано записва 69 мача и 34 гола за периода 1987-2001. С Чили голмайсторът успява да се класира на осминафинал на Световното първенство във Франция през 1998-ма след дълга пауза и да спечели бронзов медал от Олимпийските игри в Сидни през 2000-та година.

Напомняме, че обявените футболни легенди до момента, които ще участват в "50 години номер 8", са:

- Диего Армандо Марадона
- Карлос Валдерама
- Джика Хаджи
- Джика Попеску
- Хорхе Кампос
- Хосе Луис Чилаверт
- Даниеле Масаро

Събитието "50 години номер 8" е на 20 май 2016 г. на Национален стадион "Васил Левски". Начало 20:00 часа. Билети за звездния футболен мач търсете в мрежата на Eventim. Цена на билетите: от 18,88 лв. до 88,88 лв.