ЦСКА изпраща най-тъжната есен в своята история. След 67 години изпълнени с безброй възходи, големи победи, 31 титли на България, екзекуцията на няколко европейски шампиона, армейците бяха пратени административно във В група.

Клубът не получи лиценз за елита и днес е убедително начело в... Югозападната трета дивизия. ЦСКА изтърпя своето наказание заради безумното управление в последните 10 години. Шест месеца при аматьорите са достатъчно мъчение за най-титулувания роден клуб.

Елитното първенство е пародия без червените и на тяхното изгнание трябва да бъде сложен край час по-скоро. Това, което гледаме в момента е пълна подигравка с футболна марка №1 в България. Пред ЦСКА следват безмислен след безсмислен мач, а напролет бутафорията ще е още по-голяма, тъй като първенството е лишено от всякаква интрига, а разликата в класите е колосална, което прави мачовете напълно протоколни.

Председателят на Аматьорската лига Румен Вълков много точно обобщи ситуацията с армейците: „ЦСКА няма място при нас. Без този отбор ни беше хубаво, спокойно... ЦСКА повече пречи на аматьорите, отколкото да ни е от полза”.

Въпреки ужасното положение, до което бе докаран, отборът напълно очаквано е диктатор във всички мачове, които изигра. Същевременно армейците счупиха и няколко рекорда, за да „удостоят” най-тъжния сезон в историята си. Тимът е в серия от безпрецедентни 23 поредни победи във всички турнири, като нито един друг отбор в Европа не се намира в толкова дълга текуща серия.

Армейците също така реализираха 91 гола за един полусезон, пак във всички надпревари, а могат и да подобрят това постижение срещу Созопол за купата на 10 декември. В нито един от есенните шампионатни мачове съперников играч не успя да се разпише във вратата на червените.

Единственият светъл лъч в сезона на ЦСКА е турнира за купата. Ако елиминират Созопол, червените отиват на 1/2-финал. И при солидна зимна селекция ще имат реалния шанс да се борят за трофея. Това ще е малко утешение, но е далеч по-добро от нищо. И поне ще осмисли пролетта.

Как протече есенния полусезон на ЦСКА? Началото беше до известна степен романтично. На първия мач със Струмска слава дойдоха малко над 8000 зрители и имаше доза любопитство към екзотичните съперници на армейците.

Някъде след квалификационния двубой за купата със Сарая (11:0) в началото на септември обаче всичко се пречупи и ЦСКА влезе в руслото на убийствено безсмислените и скучни мачове. Двубоите на тима протичаха еднообразно, като игровите действия са водеха почти изцяло пред едната врата. Интересът спадаше постоянно.

Още по-лошото е, че напролет предстоят още по-безумни срещи, от които никой не печели – нито ЦСКА, нито българският футбол. Армейците ще запишат една върволица мачове, но кой се интересува от някакви убедителни победи при аматьорите?

Все пак в унилата есен има няколко елемента, които трябва да се отбележат. Първо – на поста треньор бе назначен млад наставник - Христо Янев. Второ – в състава има само и единствено българи. Това на „Армията” не е било от сезон 1991/92 г.! А на фона на рекордните 19 легионери през миналия сезон е повече от добре дошло. Трето – дава се шанс на момчета от школата.

Красноречиво е пускането в игра на 14-годишния централен защитник Валентин Антов (вече е на 15 г.), който дори сложи капитанската лента. Ако не броим твърде малкият Антов, трябва да се констатира, че нито един от юношите, които получиха шанс за изява не се отличи по начин, чрез който да индикира висока перспектива на развитие. Това е показателно за нивото и условията за работа в школата през последните години.

Трябва да се отбележи геройството на няколко футболисти, които се съгласиха да играят за ЦСКА, макар и във В група – безспорният лидер и капитан Борис Галчев, който напук на всичко остана и е с огромен принос, централният защитник Бранеков, който отхвърли оферта от Левски, за да се завърне в родния си клуб, както и нападателят Костадин Хазуров, който се прибра от чужбина, за да рита във В група...

Всичко обаче се губи на фона на есенната мъка. Да, армейците сгазиха съперниците си без изключение, но какво от това? Ролята на ЦСКА не е да се скита сред аматьорските дивизии, а да кове история по европейските терени и да задава темпото в А група. И трябва да се върне възможно най-бързо там. Всичко друго е пародия, от която никой няма полза. Дори и така наречените „моралисти”.

Материал на "Тема спорт"