Голяма и малко очаквана победа! Българският национален отбор по футбол сензационно срази фаворита Швеция 3:2 в квалификация за световното първенство в Русия през 2018 година.

След храбра игра на националния стадион "Васил Левски" "лъвовете" повеждаха на два пъти преди почивката с голове на Станислав Манолев и Георги Костадинов, но коравите шведи все изравняваха резултата. Към края на мача нашите издебнаха съперника на контра и Ивайло Чочев донесе впечатляващата победа за България.

Голям мач направи българския вратар Пламен Илиев, който като спаси дузпа още в началото на мача при 1:0, а след почивката спаси няколко страховити удара на Емил Форсберг. Капитанът Ивелин Попов също се развихри с два голови паса, за да натрие носа на наперените скандинавци.

Това бе първи успех за националния отбор над Швеция от половин век насам. В последните седем мача наредихме седем загуби и голова разлика 0:20, но тази вечер командата на Петър Хубчев, който повече от час не бе на скамейката заради изгонване от съдията, прекъсна черната серия със страхотен успех 3:2.

Трите точки връщат България в играта за второто място в групата, което дава право на бараж. В момента нашите са на трето място с 12 точки, на една зад втория Швеция и четири зад лидера Франция.


Малцина очакваха българската команда да се опре на лидера в групата и кандидат за директно класиране на световното. "Лъвовете" обаче не се уплашиха и още в началото показаха зъби. След равностойно начало нашите създадоха първата възможност за гол.

В 6-ата минута Ивелин Попов центрира отдясно на далечната греда, където Ивайло Чочев овладя топката, но от твърде малък ъгъл не успя да преодолее вратаря Олсен.

В 12-минута България избухна с брилянтна контраатака и поведе в резултата. Ивелин Попов изведе отляво Георги Миланов, който се стрелна по левия фланг и центрира чудесно в наказателното поле и Станислав Манолев с глава заби топката в мрежата - 1:0. Шведите реагираха като ужилени и получиха шанс бързо да върнат гола.

В 15-ата минута гостите спечелиха дузпа, след като Георги Костадинов събори Андреас Гранквист в наказателното поле и реферът Паоло Талявенто показа бялата точка. Зад топката застана Емил Форсберг, който стреля в долния десен ъгъл, но вратарят на България Пламен Илиев спаси.

Последва добавка на Гранквист, но нашият страж отново парира и запази преднината. Малко след това българският селекционер изпусна нервите си заради отсъждане на съдията и бе изгонен от треньорската пейка, а на излизане в яда си хвърли бутилката вода на пистата.

Към средата на полувремето Швеция изнесе играта в нашата половина и успя да изравни.  В 29-ата минута след центриране от корнер българската защита увисна и Микаел Лустиг с глава опъна мрежата на Илиев за 1:1.

Това обаче не само не гипсира "трикольорите", но само след 4 минути отново излязоха отново напред в резултата. В 33-ата Ивелин Попов центрира от фаул в наказателното поле, където Георги Костадинов засече топката във вратата на Олсен за 2:1.

След гола българите опитаха да овладеят контрола върху мача и да запазят преднината си, но в самия край на полувремето не издържаха. Лустиг центрира отдясно, българската защита отново заспа и Маркус Берг с глава отбеляза за 2:2.

След почивката шведите постепенно поеха инициативата, но едва след час игра стана напечено пред българската врата. В 59-ата минута шведите получиха фаул на метър-два фронтално зад границата наказателното поле. Емил Форсберг стреля мощно във вратарския ъгъл, но Пламен Илиев не трепна и изби топката.

При следващата атака "лъвовете" отново се пропукаха в отбрана и нов силен шут на Форсберг бе спасен от вратаря Илиев. В 68-ата минута Форсберг отново се пробва от фаул и пак Илиев се намеси отлично.  

В 79-ата България нанесе своя клиничен удар. Страхотна контраатака изведе Ивайло Чочев пред наказателното поле и халфът с техничен удар намери десния ъгъл на безпомощния Олсен за 3:2. До края на мача "лъвовете" се бранеха стабилно и запазиха преднината си, а с това и шансовете за класиране на Мондиала.

България - Швеция 3:2

1:0 Манолев 12
1:1 Лустиг 29
2:1 Костадинов 33
2:2 Берг 44
3:2 Чочев 79

България: Илиев, Попов, Божиков, Чорбаджийски, Занев, Славчев, Чочев, Костадинов, Манолев (75 - Краев), Миланов (61 - Неделев), Попов (83 - Димитров)

Швеция: Олсен, Лустиг, Линдельоф, Гранквист (к), Аугустинсон, Екдал (70 - Ларсон), Форсберг, Йохансон (85 - Арментерос), Дурмаз (82 - Клаесон), Берг, Тойвонен

Съдия: Паоло Талявенто (Италия)
Стадион: "Васил Левски", София

<iframe width="560" height="315" src="https://www.vbox7.com/emb/external.php?vid=b0cd44c770" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>