Джанлуиджи Буфон, Ариен Робен и Гарет Бейл са най-големите звезди, които пропускат Световното първенство по футбол, след като страните им не успяха да се класират, анализира ДПА.

Ако трябва да направим нашият идеален отбор на играчите, които няма да видим по терените в Русия, той би изглеждал така: вратар Джанлуиджи Буфон, защитници Джорджо Киелини, Андреа Бардзали, Сократис Папастатопулос, Давид Алаба, полузащитници Артуро Видал, Ариен Робен и Арда Туран, нападатели: Гарет Бейл, Кристиан Пулишич и Пиер-Емерик Обамеянг.

Тримата, които ще влязат от резервната скамейка, са: Алексис Санчес, Андрий Ярмоленко и Един Джеко. Но така или иначе, колкото и да е висока цената им на трансферния период, тези играчи станаха жертва на правилото, че отборът е по-важен от личността.

39-годишният Буфон е може би футболистът, който носи най-голямата липса. Ако италианците бяха отишли в Русия, то Буфон щеше да запише шесто световно първенство в кариерата си. Култовият вратар, който през януари ще навърши 40 години, е световен шампион през 2006-а година, а за първи път стъпва на Мондиал през 1998-а. И снощи приключи кариерата си в Скуадра Адзура в своя мач номер 175.

Съотборниците му Бардзали и Киелини, двамата основни защитници пред него в тима, също няма да пътуват. Сократис Папастатопулос вкара единствения гол за Гърция срещу Хърватия, но това беше крайно недостатъчно. Същата е ситуацията и с Алаба- бранителят на Байерн от години е най-класният футболист на Австрия.

Както се случи с Буфон, Бардзали и Киелини, крилото на Байерн и на холандския национален отбор Ариен Робен също приключи с националния отбор.

"На 33 години съм, играя в топ-клуб в Европа и искам в последните години от кариерата си да се концентрирам там. Мисля, че краят на кампанията е добър момент да натисна копчето за край, заяви Робен.

Не по-малко е разочарованието и вероятно изненадата при Артуро Видал и Алексис Санчес. Чили- двукратен шампион в Копа Америка, отпаднаха в последния момент, но пък спасиха участието на Аржентина и Лионел Меси.

Може би най-безболезнено приема отпадането звездата на САЩ Кристиян Пулишич. 19-годишният нападател на Борусия (Дортмунд) дори може да се надява да играе и на домашното първенство през 2026-а година, ако САЩ спечели домакинството.

"Да играя за САЩ на Световното първенство е моя мечта откакто се помня. Финал на Световното първенство, минута до края, топка за Пулишич, шут и гооооол!- това е моята мечта, заяви Пулишич в интервю за сайта Плейърс Трибюн.