След като цяло лятото българските фенове се притесняваха дали наредбите на БФС няма да ограничат излъчването на английската Висша Лига у нас, накрая си отдъхнаха, тъй като до налагане на блокирани часове не се стигна.

Сега обаче срещу излъчването на английските мачове в бг-ефира е надвиснала нова опасност. И този път тя е доста по-сериозна от бюрокрацията на БФС.

Днес европейски съд отсъди в полза на собственичка на английска кръчма, която преди това бе глобена с 8000 лири за излъчване на английски мачове чрез чуждестранен сателитен приемник.

Според английските закони, тя е нямала право да използва чуждестранни декодери, а е трябвало да ползва сервиза на Скай или ЕСПН, които притежават правата за Великобритания. Техните цени обаче са  480 лири месечно и затова собственичката решила да ползва гръцката фирма НОВА, която предлага услугата за само 118 лири.

Сега обаче европейски съд отмени това ограничение и отсъди, че всеки има право да ползва чуждестранни сателитни декодери. Това практически създаде "телевизионно правило Босман".

Последствията от това отсъждане може да са много сериозни, тъй като е възможно множество клиенти във Великобритания да се откажат от по-скъпите услуги на Скай и ЕСПН и да ползват чуждестранни телевизии.

Това естествено ще удари сериозно по съответните две телевизии, които плащат най-много пари на Висшата Лига. Очаква се Висшата Лига, заедно със Скай да обсъди извънредни планове за начина, по който ще лицензира в бъдеще телевизионните оператори.

Говорител на лигата обясни, че с отсъждането си Европейския Съюз ще създаде предпоставка за общоевропейски телевизионни лицензи, които ще са по силите само на най-големите компании. Това от своя стана пък противоречи на принципите на ЕУ за културно разнообразие.

Все пак добрата новина за феновете на Висшата Лига у нас е, че при всички положения евентуалните последствия биха дошли едва след изтичане на настоящите договори на операторите.