Уигън ще играе за първи път в историята си на полуфинал за ФА Къп, след като постигна впечатляваща победа с 3:0 при гостуването си на „Гудисън Парк” срещу Евертън.

Латикс шокираха Карамелите само за няколко минути преди почивката и оставиха Дейвид Мойс и неговия отбор отново без трофей. Последното отличие на Евертън от 1995-а, също ФА Къп.

Тимът на Роберто Мартинес игра наистина много добре и заслужаваше да победи. Още в 11-ата минута Шон Малоуни удари гредата след удар от границата на наказателното поле.

Последва неточен изстрел на Коне с глава. Домакините оттогвориха с удари на Йелавич и Невил, но те не попаднаха в целта и като цяло не създаваха добри положения.

Така се стигна до 30-ата минута, когато след корнер Мейнор Фигероа засече и откри след удар с глава.

Само минута по-късно Невил върна лошо назад и изведе Колъм Макманаман почти сам срещу вратаря. Халфът бе леко вдясно на наказателното поле, но с прецизен диагонален удар преодоля Ян Муха.

Шокът за мърсисайдци стана пълен в 33-ата минута, когато при поредната атака Жорди Гомес вкара с много прецизен удар в долния десен ъгъл и на практика реши мача.

До почивката не се случи нищо сериозно, а след нея Евертън не успя да реагира и да върне интригата с ранно попадение. Рос Баркли в края пропусна да вкара почетно попадение, а победата на Уигън бе помрачена от тежка контузия на влезлия от пейката Рио Мияичи.