С два страхотни гола Евертън спечели гостуването си на Суонзи с 2:1 в мач от 17-ия кръг на Висшата лига и записа 10-и пореден мач без загуба в първенството.

Карамелите имат само едно поражение досега и очаквано продължават да бъдат в челото на класирането, като след успеха са 4-и с 34 точки, само на 2 от градския съперник и лидер Ливърпул.

След нулево първо полувреме нещата станаха интересни след почивката. Мърсисайдци излязоха напред в 66-ата минута благодарение на Шеймъс Коулман.

Десният защитник получи топката на около 25 метра от вратата, леко вдясно и отправи изключително силен удар в близкия ъгъл, който не остави шансове на вратаря на домакините. Това бе 4-ия гол за сезона на ирландеца.

Само 4 минути по-късно обаче Лебедите изравниха, макар и с късмет. След центриране на Бен Дейвис топката се оказа в Дуайт Тиендали, който отправи удар, който бе ясно, че ще излезе в аут. Сериозният рикошет в Брайън Овиедо обаче прати топката в обратния ъгъл за 1:1.

Кулминацията настъпи в 85-ата минута, когато младият Рос Баркли стреля отлично от свободен удар и реализира за 2:1, след като топката се отби и от напречната греда.

Все пак до края вратарят Тим Хауърд също трябваше да даде своя принос за победата, като се справи с опасни удари на Пабло Ернандес и Ролан Лама. В добавеното време и Алваро Васкес пропусна да извлече максимума от една добра ситуация.

Суонзи е на 11-о място с 20 точки, но все пак е по-близо до опасната зона, отколкото до водещите отбори. Освен това Лебедите продължават да бъдат неубедителни у дома, като от началото на сезона имат са 2 победи от 9 срещи на „Либърти Стейдиъм“.