Съндърланд поднесе изненадата на кръга във Висшата лига, след като успя да надиграе с 1:0 Евертън на неговия "Гудисън Парк". 

Домакините играха доста време с 10 души и допуснаха първа домакинска загуба през 2013-а. Освен това за карамелите това бе едва второ поражение от началото на сезона в първенството. 

Първият шанс в мача се откри пред Фабио Борини от гостите. Той бе намерен от Ки Сунг-Юнг, но стреля високо и встрани. Кевин Миралас изглеждаше пордуктивен за домакините, които постепенно започнаха да контролират играта. Миралас изведе Гарет Бари с хубаво центриране, но полузащитникът стреля над вратата от близко разстояние.

Джак Колбак пък опита да тества вратаря на Евертън Тим Хауърд от дистанция, но американският страж спаси. Хауърд обаче трябваше да поеме вината, когато в 23-ата минута Съндърланд излезе напред. Вратарят събори Ки в наказателното поле и бе изгонен, а кореецът сам реализира отсъдената дузпа.

След почивката Лий Кетърмол създаде добро положение за гостите, извеждайки нападателя Стивън Флечър, който не успя да завърши добре, въпреки че бе на границата на вратарското поле.

Ромелу Лукаку и Рос Баркли дадоха най-доброто от себе си, опитвайки да върнат евертън в мача, но ударите и на двамата от близко разстояние бяха неточни.

Лукаку още веднъж бе близо, намерен от Бари извън наказателното поле, но Вито Маноне спаси шута му. Брайън Овиедо също не бе далеч от изравняването, но италианският вратар на Съндърланд се намеси и при неговия удар.

Съндърланд също имаше шансове да довърши съперника. Емануеле Джакерини изведе Флечър, но нападателят пропиля и този шанс. Евертън вярваше, че е откраднал точката, когато Баркли изпълни страхотен свободен удар, изпращайки топката към вратата, но Маноне се отчете с великолепна намеса.

Така тимът от Уиърсайд възроди надеждите си за спасение, тъй като макар и все още последен е с 13 точки, на 3 от спасителното 17-о място. Всъщност разликата между 10-ия - Стоук и Съндърланд е само 8 точки, така че нито един от отборите във втората половина на таблицата не може да се чувства спокоен.