Евертън взе точка от гостуването си в Стоук след късен гол от дузпа на Лейтън Бейнс, но изпадна от четворката. 

Домакините водеха почти до края, но изпуснаха аванса си и с 22 точки не са далеч от опасната зона. Карамелите пък са 5-и с 38 точки. 

Тим Хауърд и Гарет Бари се завърнаха след наказание за гостите. За първи път като титуляр за сезона започна младия защитник Джон Стоунс. Мениджърът на домакините Марк Хюз пък веднага пусна сред титулярите Глен Уилън и Марк Уилсън, чиято санкция изтече. 

Гостите установиха контрол върху топката в началото и Гарет Бари пропусна първото положение, след като след корнер стреля неточно с глава. Домакините обаче отговориха с удар на Уолтърс и изстрел с глава на Крауч, който мина много близо до гредата. 

В 30-ата минута Карамелите бяха много близо гола. Кевин Миралас получи топката, обърна се и стреля мощно от около 25 метра, но топката срещна напречната греда. Вкаралият няколко важни гола за Стоук Усама Асайди бе на път отново да се разпише, но този път ударът му бе блокиран и топката излезе в корнер. 

Малко преди почивката мърсисайдци имаха две отлични възможности да поведат. Първо Миралас отново удари гредата, отново напречната, с удар от фаул, а след това Ромелу Лукаку стреля неточно с глава от близка дистанция. 

На почивката Грънчарите смениха вратаря си Томас Сьоренсен заради проблем с ахилеса и така Джак Бътланд дебютира във Висшата лига. Предвид контузията на Асмир Бегович обаче, Стоук може да има доста проблеми на тази позиция. 

Домакините поискаха дузпа малко след почивката, когато Чарли Адам се озова на земята при един свой пробив, но сигнал не последва. Така или иначе обаче те  поведоха в 49-ата минута. Стоунс не успя да изчисти добре една топка, която попадна в краката на Усама Асайди и той реализира с нисък изстрел. 

Лукаку тества Бътланд с изстрел, който обаче не затрудни третия вратар на Стоук. В средата на полувремето Миралас се оказа на отлична позиция на около 11 метра от вратата, но бе блокиран от фантастична намеса на Ерик Питерс. 

Последваха няколко корнера за Евертън, които обаче не донесоха нищо. След това гостите имаха късмет, когато в една ситуация Рос Баркли сякаш върна нарочно към Хауърд, който улови. Реферът обаче замълча. 

В 77-ата минута домакините пропуснаха възможност да си гарантират успеха, когато Асайди намери Крауч на добра позиция, но той се засуети и не успя да отправи удар. 

Евертън не успяваше да стигне до добри положения, но в добавеното време получи дузпа. Лион Озмън нахлу в наказателното поле, където бе атакуван необмислено остро от Джърмейн Пенант. Халфът се възползва от контакта и падна, а Лейтън Бейнс реализира дузпата за крайното 1:1.