Съндърланд взе първата си победа за сезона срещу отбор от последната осмица в класирането, като надделя над Фулъм в Лондон с 4:1. Благодарение на успеха Черните котки се измъкнаха от последното място и изпревариха Кристъл Палъс по голова разлика. И двата тима имат по 17 точки, но възхода на Съндърланд в последно време продължава. Фулъм пък остава на точка над зоната на изпадащите с 19 точки.

Адъм Джонсън бе големият герой в мача. Крилото на Съндърланд заби хеттрик и добави асистенция за успеха. Той е вторият играч този сезон, който записва хеттрик след Луис Суарес от Ливърпул, който има два до момента.

Съндърланд поведе с 2:0 още преди почивката. След домакинския натиск на Фулъм в началото, Адъм Джонсън откри с гол от фаул. След това Ки се разписа с хубав удар от дистанция за да увеличи аванса на гостите.

Фулъм върна един гол след паузата, като се разписа Стив Сидуел след корнер. Въпреки това Съндърланд контролираше мача и вкара още два гола чрез Адъм Джонсън. Той първо използва пас на Ки, а след това се разписа и от дузпа за крайното 4:1.


Клинт Демпси направи повторния си дебют за Фулъм във Висшата лига. Американецът, се присъедини към лондончани от Сиатъл Саундърс под наем за 2 месеца. Той прекара пет години във Фулъм до януари 2012 г., когато премина в Тотнъм. Включването на Демпси на мястото на Киърън Ричардсън бе единствената промяна в отбора, който победи 2:1 Уест Хям на Нова година. Димитър Бербатов водеше атаката.

Съндърланд направи две промени в своя стартов състав, който спечели 2:1 срещу Манчестър Юнайтед във вторник. Адъм Джонсън и Джак Колбак замениха Ларсон и Джакерини.

Фулъм започна много добре мача и натисна своя съперник. Димитър Бербатов имаше първото положение след прекрасно центриране отдясно, но българина от чиста позиция не уцели добре топката и я прати далеч от вратата. След това Бербатов засече с глава центриране от корнер, но отново не насочи добре топката и я прати право във вратаря Вито Маноне.

Клинт Демпси също опита своя късмет с удар от дистанция, който не уцели вратата. Чак в средата на първото полувреме Съндърланд се събуди. Адъм Джонсън центрира от фаул към далечната греда, където О'Шей свали топката с глава и Флечър опита да я добави, но удара му мина над вратата.

Адел Таарабт направи отличен пробив отдясно и стреля силно, но от малък ъгъл. Вратарят Маноне успя с една ръка да избие над гредата.

В 29-ата минута Съндърланд поведе. Сидуел направи фаул срещу Адъм Джонсън пред наказателното поле. Потърпевшият сам изпълни и прати топката над стената в горния ъгъл. Вратарят Стокдейл успя да стигне до топката, но не и да я избие.

Малко преди паузата Съндърланд удари втори път. За пореден път Адъм Джонсън свърши отлична работа от статично положение. Той бутна топката към Ки, който с удар от границата на наказателното поле промуши топката през телата на защитниците. Имаше и рикошет, но в крайна сметка резултата стана 2:0 за Съндърланд. За първи път от януари миналата година Съндърланд вкара два гола през първото полувреме във Висшата лига.

Фулъм опита да отвърне след паузата и стигна до гол. Вкара го Стив Сидуел, след центриране от корнер. Халфът се оказа непокрит във вратарското поле и без дори да скочи с глава засече в мрежата за 1:2.

Това обаче бе само илюзорно събуждане за Фулъм. В 69-ата минута Черните котки отново дръпнаха с 2 гола. Ки подаде отлично към Адъм Джонсън вдясно, а крилото на Съндърланд с хубав удар промуши топката под вратаря Стокдейл. Два гола и асистенция за Джонсън.

В 85-ата минута Съндърланд получи дузпа. Джоузи Алтидор завърза на фльонга Филип Сендерос, който без да мисли го изрита през краката. Съдията посочи бялата точка, а Адъм Джонсън бе точен, за да вкара първия си хеттрик в кариерата. Той е първият играч на Съндърланд от Дарън Бент през 2010 г., който прави хеттрик във Висшата лига.

В края Стив Сидуел от метър разстояние уцели вратаря Маноне и пропусна да направи загубата по-малко болезнена за Фулъм.