Носителят на ФА Къп за миналия сезон Уигън Атлетик няма намерение лесно да се раздели с отличието. 

След като елиминира Кристъл Палас в миналия кръг, тимът от Чемпиъншип сега се справи и с друг елитен състав, надвивайки Кардиф на неговия терен с 2:1. 

Така Уигън вече е на 1/4финал в надпреварата, докато проблемите за уелския тим продължават и идването на Оле Гунар Солскяер определено не носи очакваното подобрение, тъй като съставът е в зоната на изпадащите във Висшата лига. 

Уигън стоеше добре в първите минути, без изобщо да се притеснява, че гостува на елитен съперник. 

Гостите бяха добре организирани и Джеймс Пърч получи ранна възможност, когато се оказа сам вдясно, но диагоналният му удар не бе точен. 

В 18-ата минута Уигън поведе. Жорди Гомес изпревари съперник пред наказателното поле на домакините, стигна до аутлинията и подаде в наказателното поле, където Крис Маккан бе свободен и нямаше как да пропусне. 

Едва след това Кардиф взе инициативата и притисна съперника, но отново добрите положения липсваха. Вилфред Заха бе много активен и след поредното му влизане към наказателното поле се получи разбъркване, гостите не успяха да изчистят и Фрейзър Кембъл изравни с остър удар. 

Така нападателят се разписа и в третия мач на Кардиф в надпреварата. Той можеше да направи обрата пълен няколко минути след попадението, когато Заха центрира добре, но от границата на наказателното поле засече неточно с глава. 

Латикс имаха затруднения, но в 40-ата минута пак поведоха. Героят от финала с Ман Сити Бен Уотсън стреля много силно от пряк свободен удар и прати топката до дясната греда, за да върне аванса, след като домакините определено подцениха ситуацията. 

В добавеното време на първата част Кардиф нямаше късмет да изравни, след като след корнер Стивън Колкър отклони към далечната греда, там Хуан Кала отправи лек удар отблизо, но Ал Хабси спаси на самата голлиния, а след рикошет опасността премина. 

След почивката Кардиф опита да натисне, но продължаваше да има трудности при създаването на голови положения. 

Влизането на Крейг Нуун освежи играта и диагонален удар на крилото затрудни Ал Хабси, който обаче плонжира и изби. 
 
Малко преди края шут на резервата Джеймс Макклейн можеше да гарантира успеха на Уигън, но Маршъл спаси. Въпреки това обаче Латикс продължават участието си напред.