Евертън прекъсна серията на Уест Хям от 4 поредни победи във Висшата лига, след като го победи с 1:0 у дома в двубой от 28-ия кръг на шампионата. 

Ромелу Лукаку, който бе отсъства повече от месец поради контузия, се завърна и донесе успеха, с който Карамелите вече имат 48 точки и са на 6-о място в класирането. 

Като цяло мърсисайдци бяха по-активни и заслужаваха триумфа, като не са губили от противника си от 2007-а година. Въпреки загубата лондончани остава с 31 точки в средата на класирането. 

За Евертън Джон Стоунс стартира в защита, след като Фил Джагиелка бе аут поради контузия за 2 седмици. Жерар Деулофеу също стартира. Анди Каръл се завърна за гостите след наказание, но започна на пейката, като Карлтън Коул водеше атаката. 

Стивън Нейсмит получи първата възможност в мача, но от 15 метра не успя да отправи точен удар с глава. Домакините бяха по-активни, но без сериозни положения. 

Все пак в средата на първата част те имаха много добра възможност. Стивън Нейсмит се измъкна зад защитата и стреля с левия крак, но Адриан изби покрай вратата. 

Чуковете действаха солидно в защита, но в предни позиции нещата не се получаваха и след половин час игра Сам Алърдайс реши да пусне Анди Каръл вместо Карлтън Коул, който не изглеждаше контузен. 

Жерар Деулофеу потърси далечния ъгъл с опит от около 20 метра, но не успя да стреля точно и паузата настъпи без отбелязани голове. 

Веднага след нея Карамелите нямаха късмет, след като удар на Стивън Пинеаар се отби от гредата, а при опита за добавка Деулофеу не успя да стреля добре и ситуацията бе пропусната. 

Половин час преди края Роберто Мартинес пусна в игра възстановения Ромелу Лукаку и това се оказа решаващо. В 81-ата минута Лейтън Бейнс успя да подаде топка между няколко футболисти на лондончани в наказателното поле и белгиецът засече от 10 метра, за да реализира първия си гол през 2014-а година.