Бившият национален селекционер на Англия Свен-Горан Ериксон отрече твърденията на Сол Кембъл, че защитникът не е бил капитан на отбора заради цвета на кожата си.

Бившият бранител на Тотнъм и Арсенал обяви в своята автобиография, че от Футболната асоциация е нямало до допуснат чернокож капитан на първия тим на Трите лъва.

По време на своя период в отбора, Ериксон повика 32 пъти Кембъл в него и веднъж футболистът взе лентата в контрола. Шведът категорични отхвърли обвиненията в расизъм.

„Не е имало никакъв шанс за подобно нещо по време на моя период в отбора. Известно е, че от първия до последния ми мач капитан бе Дейвид Бекъм и никога не е имало дискусии в тима или с ФА за това кой трябва да носи лентата“ обяви Ериксон.

Бившият национал Йън Райт също оспори обвиненията на Кембъл и изтъкна, бе по онова време е имало по-подходящи хора, които могат да поемат тази отговорност.

„Мисля, че той имаше качества да бъде капитан, но да носи лентата 10 години? Не бих казал, че това е възможно, предвид играчите, които по онова време също бяха в състава. Освен това Сол никога не е бил агресивен и способен да те накара да го последваш. Бекъм поставяше хората на местата им само с едно повдигане на веждите. Според мен тогава просто в отбора имаше по-подходящи хора за това“ заяви бившият национал.