Мениджърът на Челси Жозе Моуриньо разкритикува остро съвременните футболисти, които според него са движени най-вече от меркантилни съображения и от суетата си. Португалецът заяви, че обществото се е променило и в резултат на това младото поколение се интересува само от пари и известност, а не от реални постижения и победи на терена. Специалния бе категоричен, че понастоящем играчите прибират твърде много пари.

"Трудно е да намериш момчето, което ти трябва: онова момче, което иска да успее, има гордост и обича играта", коментира Моуриньо пред сп. "Ескуайър". "Такова момче не мечтае да спечели един милион повече, а да играе на най-високо равнище, да печели трофеи. Така или иначе, ако имаш постижения на терена, в края на кариерата си ще бъдеш богат.

"И преди футболистите се опитваха да изкарват пари, да бъдат богати, когато приключат кариерата си. Разликата е, че в момента обкръжението на младите футболисти се опитва да им осигури огромни пари, още преди да са започнали кариерата си, преди да са изиграли и един мач във Висшата лига. Това създава големи проблеми на клубовете", каза още Жозе.

"Ние работим сериозно, за да насочим младите играчи в правилната посока, да ги насърчим да последват примера на големите от миналото, на хора като Лампард и Тери, които изпитват фанатичен глад за успехи", поясни Моуриньо.

Специалния се произнесе доста критично за играчите на бившия си тим Реал.

"Често пъти в Реал футболистите се редяха на опашка пред огледалото, докато реферът ги чакаше в тунела", разкри португалецът. "Но това е отражение на обществото. Младите хора мислят по този начин. Аз съм на 51 и ако искам да работя с момчета, които са на 21, трябва да ги разбирам. Как да изкарам футболистите от – как се казваше – "Туитър", в автобуса? Как да ги спра, когато дъщеря ми и синът ми правят същото? Налага се да се приспособя."

"Често си мисля, че ние, във футбола, изкарваме прекалено много пари. Аз не мога да сравня работата си с някой хирург, който прави сърдечни операции. Той поема много по-голяма отговорност от мен. Има много хора, които правят повече за човечеството от нас. Какво е футболът? Само една емоция и нищо повече", категоричен бе Моуриньо.

Той допълни, че съпругата му и дъщеря му не се интересуват от футбол, защото са "по-интелигентни".

"В семейството ми сме двама на двама. Майката и дъщерята не се интересуват от футбол. Радват се, когато печеля, но само защото искат да съм щастлив. Момчето, разбира се, на тази възраст – 13, 14, 15 – се интересува много от играта. Така че има двама, които обичат футбола и двама души, по-интелигентни от мъжете в къщата", сподели Моуриньо.