Евертън постигна изключително важна победа като гост с 1:0 над Съндърланд в мач от 34-я кръг на английската Висша Лига, игран на "Стейдиъм оф Лайт".

Единственото попадение в мача падна четвърт час преди края, когато Уес Браун си вкара автогол.

Така "Карамелите" записаха 7 поредна победа и изпревариха с две точки Арсенал на четвъртото място.

"Черните котки" от своя страна остават твърдо на последно място на 7 точки от спасителната зона, макар да имат два мача по-малко.


 

Евертън имаше много опасна контраатака в 9-та минута, но Деулофеу отказа да подаде встрани към Лукаку или Нейсмит и се полакоми сам да завърши, отправяйки прекалено лек удар.

Пет минути по-късно гостите направиха невероятен пропуск. Бейнс намери Нейсмит в наказателното поле и той с чудесен финт се освободи от защитник, но след това абсолютно непокрит стреля над вратата.

В 30-та минута Съндърланд бе много близо до гола. Борини открадна слабо върната топка към вратаря, заобиколи го и стреля към вратата, но Стоунс изби от голлинията.

Пет минути преди почивката Джонсън бе изведен на чиста позиция в наказателното поле, но леко се забави с удара и Макарти се хвърли решително пред топката.

След почивката Съндърланд заигра много вдъхновено и натисна Евертън в собствената му половина. При едно центриране Фил Бардсли стреля опасно с глава, но Хауърд изби от голлинията, а след това Конър Уикъм от три метра направи добавка в тялото на защитник.

Малко след това Хауърд увисна под едно центриране и зад него Ки засече с глава към  опразнената мрежа, но от малък ъгъл не можа да уцели.

В 62-та минута Евертън бе много близо до гола. Маноне излезе неразчетено извън наказателното си поле и игра лошо с глава, Нейсмит улови топката, но след това от странична позиция не можа да уцели опразнената мрежа.

Последва удар от дистанция на Ки, който не бе уловен добре от Хауърд, но нямаше кой да направи добавка. За Евертън Рос Баркли нанесе не много силен удар, който мина опасно близо покрай гредата.

В 74-та минтуа Евертън откри с голяма доза късмет, тъй като Съндърланд си вкара автогол. Деулофеу проби покрай Алонсо в наказателното поле и поднесе назад от аутлинията. Фил Браун опита да пресече с корем, но вместо това прати топката в собствената си врата.

Домакините натиснаха в търсене на изравняване, но акробатичен удар на Ки мина над гредата, а далечен фалцов изстрел на Борини мина близо до страничната греда.