След само 1 година във второто ниво на английския футбол Куинс Парк Рейнджърс се завърна във Висшата лига. Лондончани победиха с 1:0 Дарби във финалния плейоф от Чемпиъншип. 

Куинс Парк игра 30 минути с човек по-малко, след като Гари О'Нийл бе изгонен с директен червен картон. Дарби имаше много положения, но вратаря на лондончани Роб Грийн ги отрази. В 90-ата минута при единствения си точен удар във вратата за мача, КПР спечели срещата. Точен бе Боби Замора за крайното 1:0.

Така КПР ще играе за седми сезон във Висшата лига, а Дарби не е бил в елита от 2008 г.


Финалът на плейофите в Чемпиъншип е определян като най-скъпия във футбола. 120 млн. паунда. Толкова може да прибере победителят. Достатъчно пари, да се купи малък остров или пък голяма торта за рожденния ден на Яя Туре.

Дарби Каунти и Куинс Парк Рейнджърс се бореха за този джакпот на "Уембли". За лондончани победа щеше да ги върне във Висшата лига след само един сезон в Чемпиъншип. А Дарби се надяваше да бъде отново в елита след 6 г. отсъствие.

Сблъсъкът беше между един бивш мениджър на Англия и един, който всички очакваха да бъде, но така и не стана. Стив Макларън се завърна на "Уембли" за първи път от 2008 г., когато видя как Англия загуби от Хърватия с 2:3 и не се класира на Евро 2008. Въпреки дъжда днес, Макларън не използва чадъра, за който толкова бе осмиван от пресата през 2008. Хари Реднап пък се надяваше отново да работи във Висшата лига, след като не успя да спаси КПР от изпадане преди година.

Напрежението си каза думата и двата тима не играха зрелищно през първото полувреме. Положенията липсваха пред двете врати. Дарби поиска дузпа, когато Хюз падна в наказателното поле при съприкосновение с Ричард Дън, но съдията Лий Мейсън, който бе на няколко метра, показа, че няма дузпа.

Единственото сериозно положение за гол бе малко преди паузата. Уорд от Дарби центрира от фаул в 40-ата минута. Топката мина над всички в наказателното и се отправи към далечния ъгъл. Роб Грийн се хвърли и изби.

В 56-ата минута КПР бе много близо до гола. Чудесен пробив отляво на Траоре завърши с пас назад към Остин, който от чиста позиция засече топката, но удара му не бе добър и топката мина покрай далечната греда.

Само 2 минути след това КПР остана с 10 души. Гари О'Нийл бе изгонен с директен червен картон след като събори откъсналия се сам срещу вратря Джони Ръсел. Онуоха сбърка при изнасянето на топката и Ръсел се измъкна зад защитата. О'Нийл го спъна в гръб и Лий Мейсън го изгони.

С човек повече Дарби опита да натисне. Хубав пас зад защитата изведе резервата Крейг Брайсън, който веднага стреля, но Грийн изби. Секунди след това вратаря на КПР трябваше отново да спира удар на съперника. Мартин стреля от малък ъгъл след заучено изпълнение на корнер.

Четвърт час преди края Дарби направи отлична атака с няколко подавания в наказателното поле. В крайна сметка Мартин върна топката от аутлинията към Доукинс, който стреля към далечния ъгъл. Грийн изби с плонж, а след това добавката на Уорд срещна тялото на съотборник.

И след всичките спасявания на Роб Грийн в последната минута на редовното време Куинс Парк стигна до една от редките си атаки. След тъч отляво, се стигна до центриране. Киох не успя да изчисти топката и буквално я заложи на Боби Замора, който с премерен удар я прати в ъгъла - 1:0.

Куинс Парк се върна във Висшата лига, а Дарби ще трябва да чака още.

ДАРБИ - КПР 0:1
0:1 Замора 90

Червен картон О'Нийл 60

ДАРБИ: Грант, Уиздъм, Гиох, Бъкстън, Форсайт, Хендрик, Торн, Хюз (68 Брайсън), Ръсел (67 Доукинс), Мартин, Уорд (90 Бамфорд)

КПР: Грийн, Симпсън, Онуоха, Дън, Хил (67 Хенри), Хойлет, Бартън, О'Нийл, Кранчар (33 Траоре), Остин, Дойл (56 Замора)