Забъркалият се в сериозен скандал Малки Макай отхвърли обвиненията, че е изпращал хомофобски и сексистки съобщения до Йън Мууди, когато двамата работеха в Кардиф Сити. 

От Асоциацията на мениджърите в Англия разпространиха специално съобщение, в което защитиха шотландеца, но все пак признаха, че в кореспонденцията му с Мууди не всичко е било наред. 

Двамата са обект на разследване за направени неправомерни трансфери миналата година, когато са привлекли играчи са много над реалната им цена. 

„Наистина при разследването и проучването на въпроса са открити някои съобщения, който г-н Макай е изпратил и те са неуважителни към други култури. Те обаче са изпратени в момент, когато той е бил под напрежение и просто си е направил шега със свой приятел”. 

„Малки е на мнение, че е трябвало да се държи по-добре в тези два изолирани случая, но ние от Асоциацията на мениджърите искаме да подчертаем, че за дълъг период от време е нормално да бъдат направени някои неподходящи коментари предвид стреса в тази работа. Ако Малки е обидил някого в тези два изолирани случая, той би искал да се извини”. 

„Той обаче намира за странно тези неща да бъдат разкрити 8 месеца след раздялата с предишния му клуб и точно в деня, в който е получил възможност да поеме Кристъл Палас. Той е притеснен от неточните и подвеждащи репортажи публикувани в медиите и отрича да е правил хомофобски и сексистки забележки”.   

„Малки не може да коментира поведението и коментарите направени от други хора и ще съдейтва в разследването на ФА, за да може този въпрос да бъде приключен възможно по-бързо” се казва в официалното изявление. 

Другият замесен в скандала Йън Мууди очаквано напусна позицията си на спортен директор на Палас. Интересен момент е, че двамата бяха завели дело срещу собственика на Кардиф Винсънт Тан и претендиараха за обещетение заради неправомерното си освобождаване, но през май неочаквано оттехлиха исковете си и дори се извиниха за поведението си. Счита се, че точно тогава са разбрали, че кореспонденцията помежду им е била разкрита.