През октомври миналата година всички видяха в какво се е превърнал Пол Гаскойн. Едно британско издание написа, че по-зле човек може да изглежда "само в гроба". Поредната шумна издънка приключи, когато сътрудници на полицията откараха превърналия се в жив скелет легендарен футболист в рехабилитационния център. В този момент хората не се съмняваха, че Гаскойн няма да доживее до 2015 година.

Но мина месец и вместо некролог в медиите, страната видя един съвсем друг Гаскойн. Рядко появяващия се по телевизията Пол неочаквано прие поканата на водещите шоуто This Morning (канал ITV) да отговори на няколко въпроса, главният от които, естествено, беше за пиянството. "През последните 18 г. не пия толкова много - заяви очевидно освеженият Гаскойн. - Но пък 19 пъти ме изпращаха от този свят".

Цял месец папараците дебнеха Гаскойн с надеждата да го снимат в обичайната компания на подозрителни дружки и бутилки алкохол, но напразно. Вместо това на Коледа все повече заприличващият на човек Пол се появи в дома на своята сестра Линдзи, където честити на своите племенници, които пък на следващия ден пуснаха обща снимка в Туитър.

"Леле, чичо ми подари бутонките на Меси!" - сияеше племенникът Джо, след като снима Пол в костюм на Дядо Коледа. Сестра му Линдзи и нейното семейство са най-близките му хора от много години. Гаскойн признава, че именно на тях е задължен, задето до ден-днешен е жив. Те не го отблъснаха в най-трудните моменти от живота му.

"Всичко е наред! - сподели Пол в интервю за "Мирър" - Посещавам тренировъчната зала, правя по 800 лицеви опори на ден, ям правилна храна и ходя на риба. Таблоидите се опитват да представят изкривено нещата, но аз наистина се сражавам".

Журналистите организират истинска хайка за Пол, като особено внимателно се опитват да надзърнат в пакета му с покупки, но когато това им се удаде, не откриват нищо криминално - само няколко кутии мляко, хляб, картофи, цигари и последните броеве на „Сън” и „Хелоу!”

"Знаете ли, когато ми стане лошо и започна да поглеждам подозрително бутилката с уиски, тогава излизам на главната улица в града и се смесвам с тълпата. За мен е важно да бъда част от обществото, това ме спасява" - признава Пол, който в края на миналата година посети юношеския отбор Уолсенд Бойс, в който играе неговия племенник (навремето в него започнаха също Шиърър, Карик и Биърдсли).

"Момчетата бяха във възторг. Газа произнесе пламенна реч, охотно раздаде автографи, общуваше много и даде доста съвети. Разбъбри се също колко важни са семейството и приятелите. Беше великолепен!" - сияеше треньорът на 15-годишните малчугани Пол Локър.

В живота на 47-годишния Пол се появи и нова любов, която също играе важна роля за неговото реабилитиране. 44-годишната Манди Томас работи в отрасъла за обществено обслужване и има две деца, но е разведена. С Пол се познават от над 10 години, но романът им започна едва през последното полугодие.

"Бих излъгал, ако кажа, че не слагам нито капка в устата. По-рано обаче това продължаваше седмици, дори месеци, а сега не повече от няколко дни. Манди ми помага да се въздържам - откровеничи Пол в интервю за „Дейли Експрес”. - Неотдавна изкарах три дни на диета без уиски. Не изгубих нито един килограм, но загубих три дни!".

Рано е да се каже, че Пол е престанал да издевателства над здравето и близките си - все пак Газа се е подлагал 7 пъти на лечение в най-добрите рехабилитационни центрове. Но участието му в тв шоуто „Спорт Флеч енд Сав” внушава, макар и сдържан, но все пак оптимизъм. В студиото присъствали също Йън Райт и Рио Фърдинанд, но именно Гаcкойн станал звездата в 75-минутното предаване. Неговият елегантен външен вид, грамотни фрази и фирмени шеги накара цяла Англия на 21 февруари да изпадне във възторг пред телевизорите, както и да очаква завръщането на звездата на екрана.

„Знаете ли, наскоро срещнах Колин Хендри в Лондон – подхвана Газа с типичната си дяволита усмивка. - Попита ме какво правя там, тъй като имал информация, че живея в Борнмът. Отвърнах му: "А ти какво правиш тук, защото през 1996 г. те погребах на "Уембли"? (На Евро '96 срещу Шотландия Газа копва топката с левия крак, принуждавайки защитника Колин Хендри да се зарови в тревата, след което с воле с десния крак я заковава в мрежата).

На шоуто Гаскойн призна, че от дълго време вече се моли всяка сутрин, което много помага, но единственият човек, който може да му помогне да победи алкохолизма, е самият той. "По-рано смятах, че това е вреден навик, но се оказа, че е натрапчива идея със страшна сила, граничеща с мания. В главата ми постоянно дълбаеше една и съща мисъл, звучаща като заповед - пий, пий! Повярвайте ми, аз се боря с всички сили, защото наистина обичам живота.

На вестниците обаче не вярвайте - те постоянно изопачават нещата."

Идеята да се появи на някой футболен мач не му е по душата. "Когато бях футболист, се опитвах да правя шоу за феновете. Сега при вида на този или онзи играч си представям себе си на негово място. На стадиона за мен е вече практически непоносимо", признава Пол.

Сега, когато повечето хора са убедени, че съвсем скоро Гаскойн пак ще се срине, той е зает с истински важни дела. През декември миналата година хора от лондонска филмова компания предложиха на Пол да снимат за него пълнометражен документален филм. Лентата ще бъде посветена на 25-годишнината от световното през 1990 г., на което Пол гръмко заяви за себе си, а след загубата на полуфинала цял свят искаше да го утеши. Задачата на филма, с работно заглавие "Газа - британският разярен бик", е да освети максимално неговата биография до момента, когато премина в Лацио.

Самият Гаскойн се старае да не издава тайната, като подхвърля: "Зная само, че главната роля ще изиграе Шон Бийн" (актьор и секссимвол, умирал хиляди пъти на екран, с 5 брака).

Британия е притихнала, очаквайки продължението, и молеща се за човека, донесъл й толкова радост - човека, който обича живота и дори сега се опитва да спретне шоу. Просто при него това невинаги се получава.

Материал на вестник "7 дни спорт"