Попитайте повечето футболни фенове дали техният отбор е „голям”, и те ще ви отвърнат убедено: „Разбира се”. Гиганти от Северозапада до Североизтока, от Йоркшър през Средна Англия до Лондон и през Юга, ще ви изброят историческите титли, славата за купите, пълните стадиони или модерния златен дъжд от телевизията, за да настоят: „Ние сме огромен клуб”.

„Манчестър Юнайтед” и „Ливърпул” с общо 38 английски титли помежду им биха могли основателно да посочат мача си от миналата неделя и да уверят, че това е бил сблъсъкът между двата най-големи отбора на Англия. Със сигурност през годините те са се радвали на продължителни периоди с трофеи, всемирно обожание, достойни поколения от звезди, като и двата клуба имат богата и вълнуваща история, и то не само в буквалния смисъл.

Само че привържениците на „Челси”, „Арсенал” и „Манчестър Сити” биха могли с основание да се надсмеят на това, като посочат, че техните отбори поне ще играят на най-високо ниво в Европа идния сезон. И не драпат единствено да се промушат в челната четворка.

А освен тях има и фенове откъде ли не, които ще се закълнат къде с основание, къде не, че техният клуб е редом до тези имена, или че поне ги настига с всеки изминал ден, или че просто в момента е измъчван от болезнен спад, вероятно от десетилетия, но че със сигурност те отново ще се завърнат при големите. Да, това сте вие, феновете на „Лийдс Юнайтед”. И на „Тотнъм”, и „Евертън”, и „Нюкасъл”, „Улвс”, „Астън Вила”, „Съндърланд”, двата клуба от Шефилд, „Уест Хем Юнайтед”, „Блекбърн”.... и др., и др.

Тогава кои са, обективно погледнато, най-големите клубове на Англия? Това е въпросът, на който отговаряме. Не сме ползвали мнения, а само твърди доказателства, които определят отговорите. Крайният резултат може да ви изненада. И със сигурност ще предизвика спорове. Като начало сведохме броя на „големите” клубове до тези, които са сред 92-ата отбора от Висшата лига и Футболната лига, и които някога са играли в елитната дивизия на Англия поне един сезон.

Така останаха 59 претендента, от които отсяхме топ 50 без „Брентфорд”, „Карлайл”, „Нортхемптън”, „Уимбълдън”, „Оксфорд”, „Суиндън”, „Лейтън Ориент”, „Лутън” и „Олдъм”. Подредихме тези 59 отбора в 6 категории, за да определим доколко са „големи” според всяка от тях. Взехме предвид титлите и купите (по 10 точки за всяка титла в ШЛ/КЕШ, по 8 т. за всяка титла на Англия, 5 т. за всяка ФА Къп или друг европейски трофей и 3 т. за всяка Купа на лигата), цялостното представяне в лигата чрез средно класиране от сезон 1888/89 насам, публиката (както за този сезон, така и в цялата история), качествата на футболистите през времето (отчита се броят на английските национали и звездите от световните първенства), сегашната световна популярност (чрез отчитане на публиката в социалните медии), както и парите с оглед на приходите.

По дефиниция „големите” клубове печелят титли, изявяват се постоянно на високо ниво през продължителни периоди от време, привличат голяма публика, която да гледа звездни имена, имат широка фенска маса – както на Острова, така и в чужбина, и разполагат с пари, за да купуват и да плащат на най-добрите футболисти.

С оглед на всичко това „Манчестър Юнайтед” излезе на върха, и то със сериозна преднина. Никой не може да победи „Юнайтед” по неговата популярност и способност да привлича огромни фенски маси не само днес, но и в цялата история, като няма друг клуб толкова популярен по света като тях или толкова богат, що се отнася до приходите. Най-много спорове обаче ще предизвика заелият второто място.

Въпреки техния невероятен рекорд от титли и трофеи „Ливърпул” са изпреварени за второто място от „Арсенал”, лондонският клуб, който взима надмощие над тях заради огромната им публика, притегателната им сила в световен мащаб и приходите им. Четвъртият „Челси” настига „Ливърпул”, „Манчестър Сити” са пети, после „Евертън”, „Тотнъм”, „Астън Вила”, „Нюкасъл” и „Съндърланд” оформят топ 10 в този ред.

Ник Харис „Дейли Мейл”

Превод "7 дни спорт"