Строгият ветеран Дик Адвокаат, известен още като Малкия генерал, не се сдържа и се разплака от радост, след като изведе Съндърланд до спасение във Висшата лига. Черните котки си осигуриха точката, от която се нуждаеха, при 0:0 като гости на Арсенал и за девети пореден сезон ще играят в елита.

Когато наследи уволнения Гус Пойет след 0:4 у дома от Астън Вила на 14 март, 67-годишният холандец имаше на разположение само 9 мача, за да измъкне тима от зоната на здрача. И фактът, че успя да го стори един кръг преди края, е още едно постижение в богатата визитка на един от най-пътувалите и опитни мениджъри. Успехът дава шанс на черните котки да надградят след поредното велико измъкване.

Гледката на насълзения Адвокаат, падащ в ръцете на стария си приятел и колега Ван Линген пред хиляди развълнувани от радост фенове на Съндърланд, показва колко много означава за него оцеляването на тима и колко усилия му е коствало, за да успее. Холандецът изглеждаше тотално изцеден, но и също толкова удовлетворен.

На пресконференцията призна, че за първи път във футбола се е разчуствал публично. Сълзите в очите обаче са изненадващи за човек, който е известен с твърдия си характер и железен юмрук. Адвокаат заслужава само поклон за начина, по който обърна съдбата на отбор, който изглеждаше обречен. Пойет му остави тим, лишен от дух, лесно разгромяван и податлив на колапс.

Самото назначение на холандеца бе риск за собственика Елис Шорт и за самия мениджър. Адвокаат нямаше никакъв опит във Висшата лига, въпреки че работи в Шотландия начело на Глазгоу Рейнджърс (1998-2002). Започна със загуба от Уест Хем, която обаче бе последвана от перфектния тоник за всеки мениждър на Съндърланд - успех над регионалния враг Нюкасъл в горещото дерби на Тайн и Уиър. Колко витална изглежда тази победа сега, когато Съндърланд е спасен, а Нюкасъл ще се бори с Хъл Сити за оцеляването си в последния кръг?

Дик Адвокаат понесе удари по пътя, падна с 1:4 у дома от Кристъл Палас, но се стабилизира с победи срещу Саутхемптън и като гост на Евертън. Тези успехи показаха умението му да организира, както и тактическите качества, натрупани през дългата кариера. Холандецът върна загубената вяра на играчите и по този начин даде на Съндърланд шанс за оцеляване. Дори Джърмейн Дефоу, който е известен с репутацията си на хищник в наказателното поле, показа желание да бъде по-гъвкав и игра по дясното крило в Евертън и след това по лявото срещу Арсенал.

Съндърланд имаше и късмет в някои от посочените мачове, включително и срещу Арсенал, но този късмет бе заслужен. Себастиан Коатес, отхвърлен от Ливърпул, и Джон О'Шей хвърляха телата си на пътя на шутовете на "Емирейтс" и това бе знак за храбростта и другарството, насърчавани от мениджъра.

Три сухи мрежи насочиха Съндърланд към оцеляването и черните котки отново станаха трудни за побеждаване. Адвокаат ще реши бъдещето си следващата седмица. Ако напусне, това ще бъде краят на кариерата му. Ако остане, ще бъде последната му работа във футбола. Лицето на холандеца не издаде нищо, но Шорт изглежда щастлив да го задържи, за да не трепери всеки път през май за оцеляването на Съндърланд.

 

1 Съндърланд бе само на точка над чертата, когато Адвокаат пое тима.
3 Спечели три от осем мача начело на тима. Преди него Съндърланд спечели само 4 за целия сезон.
4 Има четири престоя в треньорския щаб на холандския национален отбор.
5 Съндърланд е в серия от 5 мача без загуба. Същата форма демонстрира и миналата година по същото време при Пойет, когато по чудо се спаси от изпадане с точки като гости на Челси, Манчестър Ю и Ман Сити.
8 Адвокаат за 8 мача взе 12 точки.
9 На "Емирейтс" бе деветото 0:0 на Съндърланд този сезон. Това е рекорд за историята на ВЛ по нулеви равенства.
14 Адвокаат е 14-ият мениджър на Съндърланд, откакто Венгер оглави Арсенал през 1996-а.
20 Съндърланд е 20-ата и последна работа в кариерата на Адвокаат. Той започна като №1 в холандския национален тим през 1984-а.
38 Стив Брус е последният мениджър на Съндърланд (2010/11), завършил пълна кампания от 38 кръга начело на черните котки.
100 Нито един мениджър на Съндърланд не е водил отбора поне 100 мача, откакто Мик Маккарти напусна през март 2006-а.

BBC