Двубоят между Арсенал и Челси за трофея Къмюнити Шийлд ще бъде запомнен с първата победа на Арсен Венгер над Жозе Моуриньо, с красивия гол на Алекс-Окслейд Чембърлейн, със здравите физически единоборства и с чувството, че този състав на "артилеристите" като че ли е способен и на нещо повече от класиране в четворката през новия сезон.

Венгер най-сетне си отдъхна

Която и от статистиките да бяхме погледнали преди този мач, тя беше ужасяваща за Арсен Венгер с оглед на дългогодишното му съперничество с Жозе Моуриньо: нито една победа в 13 мача, нито един отбелязан гол срещу Челси от 2.5 години. Но Арсен пое предизвикателството на Жозе, за да постигне първи успех и да премахне психологическото бреме. Дали победата ще бъде последвана от други, това тепърва ще се разбере.

Чех е способен да донесе 12 точки отгоре

Петер Чех има своето специално излъчване. Там, където куп вратари на Арсенал се проваляха в продължение на десетилетие преди идването му, той веднага донесе спокойствие в защитата, която пусна 6 гола срещу Челси само миналия сезон. През по-голямата част от мача Чех нямаше много работа, но самото му присъствие гипсира Рамирес и Азар и те изпуснаха чисти голове от 5 метра. А когато присъствието му не бе достатъчно, той се намеси решително, за да избие топката след изпълнения от Оскар чудесен фаул.

Тези мачове са винаги на кръв

Къмюнити Шийлд трябваше да бъде лека контрола между два отбора, които преследват далеч по-важни титли и купи, но между Арсенал и Челси вече няма приятелски мачове. Артилеристите гонеха стръвно топката, като едва не се стигна до сблъсък след почивката след фаул срещу Матич. Бившият капитан на Арсенал Фабрегас не бе пожален от Мертезакер и от Коклен, както и Рамирес не се поколеба да вдигне високо крак на Йозил.

Чембърлейн е най-доброто английско крило

Ако Рахийм Стърлинг струва 49 милиона паунда, то каква трябва да бъде цената на Окслейд-Чембърлейн, който на „Уембли" демонстрира нагледно своя талант, който го откроява над останалите крила в националния на Англия! Той не само измъчи най-силните бекове във Висшата лига – Аспиликуета и Иванович, със своята скорост и финтове, но и реализира великолепен победен гол, нещо, с което Стърлинг не може да се похвали.

Коста и Уилшър – вечно контузени

Челси и Арсенал опитаха всичко възможно с изключение на помощта на шамани, за да излекуват хроничните контузии на две от най-големите им имена – Диего Коста и Джак Уилшър. Лошото е, че и двамата започнаха да се оплакват от своите болежки още преди сезонът да е започнал истински. Явно няма лек за мускулите на Диего Коста и за глезените на Джак Уилшър. Така Фалкао може да се окаже дори титуляр в атаката на шампионите, а рискът на ръководството на Арсенал да му писне от вечно отсъстващия талант Уилшър е вече съвсем реален.