Като гледам Уейн Руни, и виждам футболист, на който му липсват скорост, физическа издръжливост и увереност. Начинът, по който реагира на едно решение в края на нулевото равенство с "Нюкасъл", беше на тотално разочароващ играч. Малко ми е жал за него. Системата, по която играе "Манчестър Юнайтед", не съответства на който и да е нападател, който играе сам в атака. Разбира се, Руни ще вкарва голове и при тази постройка, но не толкова, колкото би могъл, или колкото трябва.

Развитието на играта е бавно и мудно и всичко се развива пред защитата на съперника. Тъй като Ван Гаал обича да играе с двама подкрепящи полузащитници, в случай Морган Шнайдерлин и Бастиан Швайнщайгер, през повечето време Руни трябва да се бори срещу двама централни защитници, без да получава помощ.

Хуан Мата не излиза пред него, нито пък Аднан Янузай. Само Мемфис Депай се опитва да създава нещо, с което да помага на Руни. С начина, по който те играят сега, на всяка защита й е достатъчно просто да си седи отзад и да ги гледа как се опитват да нападат. В събота чак когато Хавиер Ернандес влезе, за да помогне на Руни, "Юнайтед" получи достъп към вратата на "Нюкасъл".

В миналото отборът на Сър Алекс беше майстор на мигновената игра от защита в атака= Сега това става поетапно и разочарова феновете. Осмелявам се да заявя, че всичко това предизвиква известна скука - а колко често през последните 10 десетилетия можехте да кажете това за играта на "Юнайтед"?

Ако бях на мястото на Руни, щях да кажа на Ван Гаал, че неговият отбор трябва да му осигурява повече шансове и да създава повече положения. Полузащитата трябва да изнася топката напред по-бързо, а нито Шнайдерлин, нито Швайнщайгер го правеха. Едва когато се появи Майкъл Карик, видяхме играч, който иска да подава топката напред по-рано и бързо. Съперникът може да бъде изненадан не с дълга топка, а с бърз решаващ пас.

Не мога да повярвам, че без още да е станал на 30 години, за Руни е твърде късно да стане отново №9. Вероятно понякога той се чуди какъв би трябвало да бъде. През последните 3 сезона той беше "десетка" - издърпан назад, или изтеглен напред. Миналата година Ван Гаал заяви, че не е достатъчно добър, за да е единствен нападател, и го преквалифицира в халф, а сега твърди, че най-добрата позиция за него е тази на нападателя.

В събота изглеждаше сякаш се опитва да играе на всякакви позиции, на които е бил поставян напоследък, и това беше във вреда на функциите, които трябваше да изпълнява. Когато топката не стига до теб, трябва да я търсиш. А в събота тя не го намери. Той получи една голова възможност и стреля точно, но беше отсъдена засада. Беше тънка ситуация и мисля, че нямаше засада.

Не съм сигурен дали Ернандес, Янузай и Джеймс Уилсън са достатъчни, за да осигурят подкрепата, от която Руни има нужда. Клубът трябва да купи още един нападател, който или да играе до него - и това, доколкото знам, е старомодна идея - или да играе от дясната му страна и с Мемфис Депай от другата. Ако той не получи тази подкрепа, още един футболист от топкласа ще бъде похарчен напразно.

АЛЪН ШИЪРЪР