Може ли безкрайно скучният и досаден отбор на Луис ван Гаал да издрапа до титлата? Червените дяволи изпуснаха шанса да се изкачат на върха след поредното безобразно бледо представяне срещу Лестър в събота (1:1). Юнайтед все пак остава трети зад градския враг Сити и Лестър, но не извършва ли предателство към традицията на "Олд Трафорд" с прекалено консервативния си подход към двубоите. И могат ли сериозно да се борят за титлата с подобен защитен маниер на игра?

Изобщо справедливо ли е да наречем "скучен" Манчестър Юнайтед? По времето на сър Алекс Фъргюсън този въпрос никога нямаше да бъде зададен. При великия шотландец всеки двубой съдържаше елемент на опасност, тъй като червените дяволи живееха на ръба на риска в търсене на успеха. Както каза бившият помощник Рене Мюленстен, дългът на сър Алекс бе нападението. Фърги обичаше да казва: "Искаме да бъдем успешни, да печелим мачове и трофеи, но също така сме задължени и да забавляваме феновете с красива и атрактивна игра".

В момента обаче няма и помен от стила "всички в атака". Функционалната, но скучна тактика на Луис ван Гаал трупа все повече неодобрение. Холандецът бе назначен, за да прочисти въздуха след ужасяващия престой на Дейвид Мойс и да върне обратно блясъка на "Олд Трафорд".

Неговият Юнайтед обаче е в противоречие с традицията. Този сезон червените дяволи са вкарали само 20 гола от 146 удара, 53 от тях точни. Дори при мизерния сезон на Дейвид Мойс червените дяволи имаха по-добри показатели - 22 гола, 185 удара, 68 от тях точни. А при последната шампионска кампания на Фъргюсън по същото време Юнайтед вече бе реализирал 13 гола повече и стреляше много по-често в очертанията на вратата.

С привличането на Антони Марсиал от Монако изглеждаше, че Ван Гаал е намерил решение за проблемите в предни позиции. Постепенно обаче ефективността на французина намаля с преместването му на крилото. Освен това на "Олд Трафорд" са, меко казано, скептични за използването на двама дефанзивни халфове - Швайнщайгер и Карик, както бе срещу Лестър. И двамата са отчайващо неподвижни, въпреки че германецът вкара важните голове срещу Уотфорд и Лестър. Всеки отбор има нужда от опорен полузащитник, но в случая двама са твърде много.

Юнайтед игра досадно срещу ПСВ при 0:0 в Шампионската лига, после бе и доста ограничен срещу Лестър. Твърде често този сезон червените дяволи изглеждаха все така безсилни и импотентни. Силите на Рууни го напускат и това също е една от причините отборът да е без каквато и да било скорост и ентусиазъм. След 1:1 с Лестър Ван Гаал каза, че Юнайтед е "доминирал", но това не отговоря на истината.

Строгата структура, върху която е базиран съставът на холандеца, задушава индивидуалните качества на играчите. Липсва изобретателност. Те са допуснали само 10 гола - най-малко в лигата, но феновете очакват да видят нещо повече. В 74-ата минута на мача с Лестър крещяха "атака, атака, атака", но нямаше кой да ги чуе. Може би ще трябва да чакат още дълго, тъй като този състав не е направен, за да удовлетвори техните желания.

Фил МАКНЪЛТИ, БИ БИ СИ