Три кръга преди края в съзнанието на по-възрастните фенове на Лестър започна да оживява един кошмар. Кошмарът от 1963 година, когато Лисиците изгубиха титлата в самия край. Тогава Лестър е основният претендент за шампионския трофей и държи инициативата в най-студената зима за последните 200 години в Англия, когато отлагането на мачовете не е рядкост.

По това време футболистите на тима са известни като Ледените крале, а стадионът, на който играят по това време - "Филбърт Стрийт", прилича на леден дворец. Освен към титлата Лисиците са се устремили и към спечелване на ФА Къп, където достигат до финала.

Но в самия край всичко се обръща с главата наопаки - Лестър финишира с 4 поредни загуби в първенството и завършва на четвъртото място, а за капак на всичко Ледените крале губят от Манчестър Юнайтед и финала за националната купа. В онзи отбор на Лестър от сезон 1962/1963 рядко има промени, като тогава тимът разчита на 17 футболисти. До момента Клаудио Раниери е използвал 18 различни играчи в стартовия си състав през сезона, но е със сериозно предимство в сравнение с 1963-та: има мачове само за първенството. 

Кога се обърква всичко през 1963-та? Лестър губи от Уест Хем и отстъпва първото място. Следват два мача с Ман Юн (2:2 навън и 4:3 у дома), което ги връща на върха в класирането преди равен с Улвърхемптън, позволил на Евертън да излезе начело по голова разлика.

Лестър печели полуфинала за ФА Къп с Ливърпул 1:0, но това е последният им успех през сезона. Следват четири поредни поражения за първенство от Уест Бромич, Болтън, Астън Вила и Бирмингам и така титлата е за Евертън.

Стилът на Лестър днес много наподобява онзи от 1963 година - здрава защита, добра игра във въздуха и много силна контраатака. "Прекарах девет години в Лестър, но това беше най-лошият кошмар, който съм изживявал. Все още ме боли за пропуснатата възможност за титлата. Имахме шанс за дубъл, но накрая останахме с празни ръце".

"Стискам палци това да не се случва никога повече и Лестър да има късмет да триумфира този сезон", сподели бившият футболист на Лисиците 77-годишният Дейв Гибсън. Трябваше да мине повече от половин век, за да може отново Лестър да мечтае за титлата, а футболистите на Клаудио Раниери знаят за този случай и са твърдо решени да не преживеят разочарованието на своите предшественици.