Галерия

Мениджърът на новия английски футболен шампион Лестър Клаудио Раниери заяви, че още по Коледа е вярвал, че отборът може да спечели трофея.

Лестър триумфира два кръга преди края на сезона във Висшата лига и спечели първа титла в 132-годишната си история, след като снощи Челси спря преследвача Тотнъм с равенство 2:2 на "Стамфорд Бридж".

"Сега може да го кажа. Винаги съм знаел, че можем да спечелим титлата. По Коледа вече бях уверен в това. По това време имахме достатъчно точки, за да избегнем отпадането. Събрахме се в съблекалнята и поговорихме. Казахме си: "Нека опитаме, няма какво да губим", коментира Раниери.

"Не мисля, че това щеше да бъде възможно, ако не разполагахме с необходимите качества. Смятам, че отборът, който водя, притежава всички най-важни неща, които бяха нужни", каза още италианският спец.
Той допълни, че е отказал да говори за шампионските амбиции на тима до последните кръгове, защото "така съм устроен, предпочитам да правя нещата, а не да приказвам за тях".

Италианските медии "коронясаха" Раниери след триумфа.

"Крал Клаудио", е водещото заглавие на първа страница на най-големия спортен вестник на Апенините "Гадзета дело спорт", който публикува и снимка на Раниери, на която треньорът е изобразен като римски император.

"Крал на Англия", пък възкликва най-тиражното издание в страната "Кориере дела Сера". 

Италианският премиер Матео Ренци пък написа в "Туитър": "Най-голямото постижение в историята на английския футбол беше предвождано от италианец. Фантастичен г-н Раниери".

Раниери беше в Италия в понеделник по повод 96-ия рожден ден на майка си, но се завърна в Англия вечерта, за да наблюдава по телевизията срещата между Челси и Тотнъм.