"Лестър" пренаписа историята на английския футбол и сега всичко изглежда бляскаво и подредено. В клуба обаче още си спомнят началото на историческия успех - миналото лято, когато "лисиците" забиха нос в земята с невероятен скандал.

Повратната точка в представянето на "Лестър" всъщност беше онова турне в Тайланд, станало известно с оргията на футболистите. Това се случи през май 2015 г. Отблъскващо видео, в което трима от футболистите се забавляват с тайландки в хотел в Банкок, отвя границата на търпението в клуба.

Единият от провинилите се бе Джеймс Пиърсън, син на тогавашния мениджър Найджъл Пиърсън. Оргията им, в която имаше и расистки подтекст, беше филмирана и разпространена, и се превърна в тежък удар по реномето на "Лестър".

Собственикът Вичай Шривадханапрабха, който е член на консервативния елит в Тайланд, беше завел отбора на турне като част от популяризирането му сред своите сънародници, а вместо това играчите му сервираха пиар катастрофа.

Футболистите моментално бяха уволнени, а мениджърът, който вече си беше изградил лоши отношения с британските медии, се оказа под натиск и в началото на юли също беше отпъден заради - както я определиха - нужда от "фундаментални промени в името на бъдещето".

Намериха се критици, които обвиниха собствениците Вичай и сина му Айяват за това решение, тъй като Пиърсън беше вкарал отбора във Висшата лига и дори го беше закрепил в "златната среда". Гари Линекер навремето дори заяви, че двамата категорично не знаят какви ги вършат.

Няколко дни по-късно обаче пристигна Клаудио Раниери и вкара отбора в историята. "Хотелският инцидент ни осигури назначаването на мениджъра-герой", признава най-популярният тв коментатор в Тайланд Сатит Крикул по адрес на италианеца.

Босовете запазиха мълчание, дори полицията в Банкок, която искаше да накаже жените, замесени в случката, заявява, че не си спомня за нея. За щастие, защото независимо от репутацията на страната като дестинация за похотлив нощен живот, сексът в консервативното кралство си остава табу.

И запитан наскоро дали "Лестър" ще дойде пак на триумфално турне в Тайланд, Айяват беше категоричен: "не". Гениалният Раниери моментално осигури по-спокойно и по-приветливо лице на клуба, както и опита, който беше натрупал в големия футбол. Наследи приличен отбор, подсили го с няколко подходящи попълнения, но въпреки всичко в началото на сезона тимът беше определен от букмейкърите за изпадащ.

Едно от първите неща за Раниери в клуба беше да глоби солено Джейми Варди, който си позволи да обиди азиатец в казино. Впоследствие провинението му беше опростено от Раниери и от ръководството и той сложи начало та серията си от 22 гола. Останалото вече се знае от всички...