Най-старият футболен турнир в света – надпреварата за ФА Къп, ще бъде променен от новия сезон, обяви Футболната асоциация на Англия. 

За да се намалят мачовете и да се облекчи програмата, преиграванията на 1/4финалите се отменят, като отборите трябва да излъчат победител в рамките на един сблъсък. 

Бордът на ФА одобри снощи промяната, която се прави, защото много често във втората половина от сезона трудно се намират свободни дати за преигравания. Така например Уест Хям и Манчестър Юнайтед се срещнаха отново почти месец след първата среща през март, а освен това двубоят се игра в ден от 1/4финалите в Шампионската лига, което по принцип УЕФА не допуска. 

„ФА Къп остава сърцето на английския футбол и този промяна ще направи надпреварата още по-вълнуваща. Цифрите този сезон потвърдиха специалния статут на турнира, който завърши с триумф на Манчестър Юнайед. Предвид натоварената програма обаче е редно ние да бъдем в крак с времето и затова обсъждаме и други иновации, които обаче няма по никакъв начин да променят отношението към състезанието“ заяви изпълнителният ръководител на ФА Мартин Глен. 

На този етап преиграванията в първите етапи остават, въпреки предложенията те да отпаднат. Освен това се обсъжда вариант двубоите да бъдат в средата на седмицата, а не през уикендите, както е сега.