Бившият капитан на Англия Стивън Джерард обяви, че тимът е повторил твърде много от старите си грешки и затова е отпаднал безславно от еврофиналите. 

Хората на Рой Ходжсън донесоха поредно разочарование на феновете си, губейки с 1:2 от скромния тим на Исландия на 1/8финалите и за пореден път рано-рано се прибраха у дома. 

„В понеделник се провалихме заради взимането на лоши решения, неспособност да се реагира предвид случващото се на терена и защото бяха повторени твърде много грешки от миналото“ заяви Джерърд, който преживя подобен провал на Мондиал 2014-а, пред „Дейли Телеграф“. 

„Когато Англия изостана в резултата, много от играчите изпаднаха в паника и започнаха да мислят за последствията от загубата, вместо за това как да се променят нещата. Не ми е приятно да го кажа, но те започнаха да си представят заглавията на вестниците и какви критики ще отнесат. Обези ги разочарование, а това няма как да не окаже влияние“ добави той. 

„В такава ситуация започваш да прибързваш, грешиш при подаванията и към зоните, в които насочваш топката. Стреляш без да има причина и допускаш притеснението и паниката да ти повлияят, вместо да правиш простички неща. Забравяш всичко, което се е казало преди мача и може би наистина става дума за психическа неустойчивост“ каза още Джерард, който все пак е оптимист за бъдещето. 

„Рахийм Стърлинг, Уейн Руни, Даниел Стъридж, Деле Али, Джон Стоунс. Това се топ-играчи, които могат да донесат добри неща на Англия в бъдеще. Не ми казвайте, че на играчите не им пука и че не са разбити от случилото се. Те могат да преодолеят станалото и да се вдигнат, като се вземат мерки подобно нещо да не се повтаря“.