Джо Харт доказа, че е един от най-добрите вратари в света, а спасяванията му в мача на Англия със Словения ще се помнят дълго време. Стражът на “Трите лъва” спаси честта на националния си тим след равенството 0:0 като гост на словенците в мач от Група F на световните квалификации. 

Домакините направиха супер мач, но така и не успяха да преодолеят изгонения от Пеп Гуардиола от Манчестър Сити вратар. Експериментът на селекционера Гарет Саутгейт да остави Уейн Рууни извън състава си не сполучи, а в негово отсъствие островитяните изиграха един откровено слаб мач. Чак след влизането на Уаза нещата за “Трите лъва” потръгнаха, но вече бе твърде късно. В крайна сметка Англия спечели 1 точка, а Джо Харт вече няма допуснат гол в световните квалификации вече малко повече от 6 часа. 

Англия остава на първо място в групата с актив от 7 точки. Литва и Словения имат по 5, Шотландия е с 4, Словакия с 3, докато Малта все още няма нито една. 

Мачът започна с добро положение за Англия, след като още в 4-та минута Деле Али пусна хубав пас към Даниел Стъридж, който мина покрай защитник, но не успя да вкара топката в мрежата зад Ян Облак. 

В 10-та минута заместникът на Рууни - Ерик Дайър направи страхотна грешка и изведе с подаване Роман Безяк сам срещу Джо Харт. Бившият нападател на Лудогорец пробва да вкара топката между краката на вратаря на Торино, но той изби. Миг по-късно Безяк имаше още една възможност да стреля, но кълбото му бе отнето. В крайна сметка то попадна на крака на Куртич, който с прекрасен фалцов удар преодоля Харт, но удари гредата. 

До края на първото полувреме домакините опитаха с напористи действия да реализират, докато Англия така и не отправи точен удар към вратата на Словения. Втората част започна с невероятен натиск на домакините. 

В рамките само на три минути Словения пропусна три прекрасни възможности за гол. В 46-та минута Бирса и Иличич матираха защитата на гостите с двойно подаване, но последният реши да подава от малък ъгъл и сгреши. Миг след това Харт спаси удар на Кърхин. Стражът на Торино се отчете с още едно спасяване и то какво. В 48-та минута Куртич стреля с глава, а Харт направи едно от спасяванията на сезона. Гол продължаваше да няма. 

Първият точен удар за англичаните бе в 56-та минута, но Деле Али не затрудни по никакъв начин Обляк. На отсрещната врата Иличич прати топката на сантиметри от страничната греда след далечен удар, а в 69-та минута отново той изскочи сам срещу Харт след “асистенция” на Хендерсън. Стражът на Англия обаче отново спаси. 

Гарет Саутгейт реагира според очакванията. Вкара в игра Уейн Рууни, който можеше да донесе трите точки за Англия. Фалцовият му удар в 80-та минута обаче мина на сантиметри от страничната греда. В 82-та минута Рууни започна нова опасна атака за Англия, приключила със страхотен удар на Джеси Лингард от 25 метра. Облак обаче спаси. 

Така Англия сложи край на превъзходната си серия от 15 поредни победи в квалификациите. 

Словения - Англия 0:0 

Словения: Облак, Струна, Самарджич, Цезар (68 - Мевлия), Йокич, Кърхин (84 - Омладич), Куртич, Вербич, Бирса (59 - Кронаветер), Иличич, Безяк 

Англия: Харт, Уолкър, Стоунс, Кейхил, Роуз, Дайър, Хендерсън, Уолкът (62 - Таузънд), Али (73 - Рууни), Лингард, Стъридж (82 - Рашфорд)