Тотнъм обърна Уест Хям с 3:2 в лудо лондонско дерби, за да прекъсне серията си от 4 поредни равенства във Висшата лига и от общо 7 мача без успех във всички турнири. 

А това не изглеждаше особено вероятно, след като Чуковете водеха с 2:1 до последните минути, когато обаче Хари Кейн излезе на сцената и с два гола осигури триумфа на своя тим. 

Така Тотнъм вече има 24 точки и въпреки че остава на 5-о място, но допусна разликата до водещите отбори да се увеличи. Чуковете са 17-и с 11 точки и със сигурност ще съжаляват, че не взеха поне точка от двубоя. 


В състава на Тотнъм имаше две промени, като 20-годишния Хари Уинкс бе титуляр за първи път. Винсънт Янсен помагаше на Хари Кейн в атака. Чуковете излязоха с трима централни защитници, като за тях Диафра Сако записа първо участие за сезона. 

Домакините установиха контрол върху топката в началото и ранен гол на Кристиан Ериксен бе правилно отменен заради тънка засада. В отбрана обаче Уест Хям бе добре подреден и с напредване на времето започна да става и опасен. Пробив на Антонио в 14-ата минута завърши с опасен удар с левия крак, но над целта. 

В 24-ата минута те нанесоха и своя удар. След корнер Куяте стреля в напречната греда, отбраната на Тотнъм не успя да изчисти, а Уинстън Рийд опита удар. Получи се обаче подаване към Михаил Антонио, който засече с глава отблизо и вкара 6-ия си гол през сезона, при всичките от тях е реализирал с глава. 

В следващите минути домакините започнаха да се лутат все повече, без да могат да затруднят Дарън Рандолф. Отбраната на Уест Хям действаше добре и не допусна точен удар от Шпорите до почивката, запазвайки аванса си. 

След нея обаче изравняването дойде бързо. В 51-ата минута Янсен получи в наказателното поле и стреля силно, Дарън Рандолф отби, но Хари Уинкс бе на точното място, за да вкара и да ознаменува дебюта си като титуляр с попадение. 

Това вдъхнови домакините тръгнаха да обръщат мача и бяха близо да го направят, когато Ерик Дайър стреля с глава, но Рандолф демонстрира отличен рефлекс и с крак успя да избие и да спаси сигурен гол. 

Така се стигна до 68-ата минута, когато Чуковете отново смълчаха „Уайт Харт Лейн” с втори гол. Реферът Майк Дийн напомни за себе си и при един корнер отсъди дузпа за задържане на Уинстън Рийд от Янсен. Лансини не сбърка и направи 2:1. 

Почетино пусна Деле Али и Сон в опит да преобърне нещата, но не се виждаше как това ще се случи преди в 89-ата минута щастието да се усмихне на домакините. Сон получи в наказателното поле, успя да стигне до аутлинията и да подаде пред вратата, където Рандолф не успя да избие, а след това и Огбона, така че Кейн спокойно отклони в мрежата за 2:2. 

Попадението шокира гостите и само 2 минути след това те стигнаха до дузпа, а героят пак бе Сон, който бе спънат от Нордвайт. Кейн не сбърка и увеличи актива си на 17 гола в 16 мача срещу лондонски отбори, носейки ценната победа на своя тим. 

За да е пълно разочарованието на Уест Хям в последните секунди бе изгонен Уинстън Рийд за втори жълт картон и ще пропусне гостуването на Манчестър Юнайтед в следващия кръг. 

Тотнъм – Уест Хям    3:2

0:1    Антонио 24
1:1    Уинкс 51
1:2    Лансини 68 дузпа
2:2    Кейн 89
3:2    Кейн 91 дузпа

Тотнъм: Лорис, Уокър (89 Трипиър), Дайър, Вертонген, Роуз, Уаняма, Уинкс, Дембеле (72 Сон), Ериксен, Янсен (68 Али), Кейн
Уест Хям: Рандолф, Рийд, Куяте, Огбона, Антонио, Кресуел, Лансини, Обианг, Пайе (85 Нордвайт), Аю (61 Едимилсон Фернандес), Сако (61 Дзадза)