Тотнъм се поизмъчи, но надви Саутхемптън с 2:1 у дома и така остана на 10 точки от лидера Челси преди решаващата фаза от сезона. Лондончани спечелиха за 13-и път поред във всички турнири у дома и останаха без загуба на „Уайт Харт Лейн” от началото на сезона в първенството – 13 победи и 2 равенства. 

В първия си мач без Хари Кейн, който бе заменен от Хюн Мин Сон в нападение, Шпорите играха силно до почивката и доминараха, като вкараха двата си гола през този период. 

Кристиан Ериксен откри с хубав удар извън наказателното поле в 14-ата минута, а в 33-ата Деле Али реализира дузпа, която сам спечели наказвайки грешка в отбраната на гостите. Халфът вече има 17 гола през кампанията, от които 14 в Лигата. 

Саутхемптън остана без голмайстора си Маноло Габиадини, който напусна с контузия в слабините още преди паузата, но в 52-ата минута върна интригата, когато Уорд Праус реализира отблизо, възползвайки се от грешка на Алдервайрелд, който успя да изчисти. 

Гостите обаче така и не стигнаха до нещо опасно в оставащото време и въпреки че Тотнъм не вкара нов гол, остана доволен от успеха, след който е твърдо в четворката, докато южняците са в средата на подреждането с 33 точки.