Футболната асоциация на Англия спря правата на полузащитника на Бърнли Джоуи Бартън за година и половина, след като прецени, че е нарушил правилата за залагания. 

През февруари футболистът призна вината си и поиска лично изслушване, след като преди това бе обвинен в това, че е направил 1260 залога на футболни мачове в рамките на 10 години. Това обаче не му помогна и сега отнесе здраво наказание. 

„Джоуи Бартън получава забрана да се занимава с всякаква футболна дейност в продължение на 18 месеца, след като прие обвинение свързано със залагания на мачове, според което в рамките на 10 години е направил 1260 залога относно резултата, развоя и всякакви други аспекти на футболни срещи и така е нарушил правилата. Той е глобен с 30 000 паунда и предупреден за бъдещето си поведение. Наказанието влиза в сила небазабавно“ се казва в официалното съобщение. 

Бартън планира да обжалва, но санкцията почти сигурно ще означава край на професионалната му кариера, тъй като в момента е на 34 години, а през есента на 2018-а, когато ще може да се завърне вече ще е навършил 36. Той подписа с Бърнли през януари тази година, като записа 17 участия за отбора и вкара един гол. 

"Това решение ще сложи край прежедвременно на кариерата ми. Искам обаче да уточня, че тук не става въпрос за уреждане на мачове. Приемам, че съм нарушил правилата, но смятам, че наказанието е много по-тежко, отколкото трябва да бъде, а и освен това представих медицинско свидетелство за това, че имам подобен проблем. Разочарован съм, че това не е взето под внимание" заяви Бартън в свое изявление.