Капитанът на Саутхемптън Върджил ван Дайк влиза в открита война с клуба, след като е подал молба за трансфер.  Холандецът открито негодува срещу решението на Светците да обявят, че той не се продава, въпреки сериозния интерес през лятото от големи клубове като Ливърпул и Челси. 

„Със съжаление мога да потвърдя, че днес подадох молба за трансфер от Саутхемптън. Мисля, че нямам друга алтернатива пред себе си, след като клубът реши да предприеме дисциплинарни санкции срещу мен, глобявайки ме с двуседмичната ми заплата. Смятам, че това е несправедливо наказание, както и това, че клубът не спази протокола в подобни случаи“ заяви Ван Дайк. 

„През последните 6 месеца имах многобройни разговори с представители на ръководството, с бившия мениджър Клод Пюел, както и с новия Маурисио Пелегрино, в които ги информирах, че искам да напусна в търсене на ново предизвикателство. Искам да постигна максима от потенциала си, да се боря за големи трофеи и бих искал Саутхемптън да разгледа интереса към мен“ добави той. 

„Разочарован съм от позицията на клуба, че не съм за продан, както и от бързото отхвърляне на многобройните запитвания за позицията ми. Не мога да приема, че тези лични разговори между мен и ръководителите бързо намираха място в медиите. Никога не съм отказвал да тренирам, но признавам, че след като бях попитан как се чувствам психологически, призна, че не съм в оптимално състояние. Тогава ми бе казано, че трябва да се готвя самостоятелно. Обиден съм от начина, по който всичко бе представено. Благодарен съм на Саутхемптън за това, че ми даде възможност да играе във Висшата лига, но сега е момента да продължа нагоре и се надявам, че с клуба ще постигнем най-доброто решение за двете страни“ каза още Ван Дайк.