Висшата лига на Англия отдавна се е превърнала в най-богатото, най-силното и най-атрактивно първенство в света. 

Всеки играч мечтае да бъде част от нея, а дори и отборите от втората половина на класирането спокойно правят трансфери от порядъка на 15-20 милиона паунда за играч. 

В резултат това е шампионата с най-много чужденци, като през 2017-а в нея има представители на 65 различни националности. Интересно обаче, че преди 25 години, когато всичко започна, нещата са били съвсем различни. 

„Дейли Мейл“ припомня, че през 1992-а година, когато Висшата лига е създадена, в нея има само 13 играчи, които не са британци. Някои от тях се превърнаха в легенди, а други бързо бяха забравени. Кои обаче бяха те? 

Двама от тях бяха в състава на Арсенал. Датчанинът Джон Йенсен дойде след триумфа на европейското първенство и се представи сравнително стабилно, въпреки че вкара само един гол. Друг скандинавец – шведът Андерс Лимпар, вече бе в състава. 

Израелецът Рони Розентал играеше в нападението на Ливърпул, но пък той винаги ше бъде запомнен с пропуска са в един мач срещу Астън Вила, когато от метър пред празната врата, прати топката в напречната греда. 

Полският нападател Роберт Важиха бе купен от Евертън, но определено не оправда очакванията. Същото може да се каже за норвежеца Гунар Хале (Олдъм), холандеца Михел Вонк (Манчестър Сити), чеха Ян Стейскал (КПР) и канадеца Крейг Форест (Ипсуич). 

Шведът Роланд Нилсон направи прилична кариера в Шефилд Уензди, както и холандският страж Ханс Зегерс, който игра за Уимбълдън. Стигаме обаче и до тези, които впечатлиха, а те бяха част от Манчестър Юнайтед. 

Французинът Ерик Кантона и датчанинът Петер Шмайхел се превърнаха в легенди на Червените дяволи, а и руснака Андрей Канчелскис все още не е забравен с фантастичните си пробиви по крилата и невероятната си скорост. 

Всички те проправиха пътя за тези след тях, за да може първенството на Острова да се превърне в най-бляскавото в целия свят с милиони фенове по цялата планета.