Когато си новак в елита едно е гарантирано - винаги си фаворит за изпадане. За всички идващи от долното ниво на футбола е много трудно да се адаптират и да останат при големите. Първо защото финансовите възможности не са същите и второ, защото играта е различна в елитната дивизия.


Този сезон обаче новаците в големите първенства из Европа се адаптират изключително добре. В повечето от тях има в челото отбор, който е влязъл в дивизията това лято. Случаите са много. Така е в Италия, Испания, Франция, Германия, Гърция, Турция... Сезонът може да се определи като бум на новаците.

В Италия е много трудно някой да разчупи хегемонията на големите клубове, но този сезон Верона прави страхотен старт. Шампионът на страната от средата на 80-те години не е бил в елита от 2002 г. Въпреки това завръщането на тима е прекрасно.

В момента Верона е на четвъртото място в класирането с 16 точки от първите 8 кръга. Зад Лука Тони и компания са отбори като Фиорентина, Интер и Милан, които са сред водещите в Италия в последните сезони.

На практика Верона не е започвала толкова силно сезон от 1984/85, когато по схемата за 3 точки при победа, имаше 20 точки от първите 8 кръга и след това стана шампион.

Защо обаче отбора на Николай Михайлов стартира толкова добре? Главно заради добрата игра у дома. Верона има 4 победи от 4 домакинства, като подчини дори и Милан на своя "Бентегоди". Всички експерти твърдят, че за един новак е важно да печели у дома. Верона няма грешка в това.

В Испания пък друг новак, името на който започва с "В", прави впечатление. Виляреал е четвърти със 17 точки и мач по-малко от останалите. Жълтата подводница знае как се правят чудеса. Отборът стигна полуфинал в Шампионската лига през 2006 г. и е единствения тим в последните 10 години, който се вклини между Барса и Реал в крайното класиране (през 2008 г. беше втори).

Въпреки всички тези успехи отбора изигра един сезон в Сегунда, но се върна веднага и сега се справя отлично. Това, което изумява е, че за разлика от други новаци Виляреал играе с почти същия състав, който бе в Сегунда. Девет от 11-те титуляри са същите. Да остане близо до върха няма да е лесно, но Жълтата подводница вече доказа, че може да се бори с големите, като измъчи до край Реал Мадрид и взе 2:2.

Винаги съм се чудил, защо столицата на Германия Берлин има толкова малко отбори и толкова малко успехи. Херта в последно време има доста проблеми. За 4 години отбора изпада два пъти, но и в двата случая се върна веднага. А сега тръгна като спринтьор. Берлинчани са четвърти в класирането със 17 точки. Пред тях са само двата мастодонта Байерн и Борусия Дортмунд, както и Байер Леверкузен.

Също както и другите новаци там песента е една "Нашата цел е спасението", заяви треньора Лухукай. Именно действията на треньора на Херта трябва да бъдат "винени" за доброто представяне. Лухукай показва невероятен нюх към смените. Пет пъти този сезон играчите влезли от пейката вкарват гол за Херта.

Във Франция е лесно новак да се представя силно. Защото мултимилиардерите от Монако се върнаха в елита това лято. Съвсем очаквано след милионите, които похарчи клуба от княжеството е в челото - на второто място след ПСЖ и без загуба до момента.

166 млн. инвестиции за играчи като Фалкао, Родригес, Моутиньо, Кондогбия, Туалан и т.н могат да ти донесат добро представяне. Но тук говорим за изненадите и затова Монако не влиза в тази група. В нея е тима на Нант.

Канарчетата са четвърти в класирането с 19 точки от 10 кръга или само на 5 от лидера ПСЖ. Нант не е бил толкова високо в класирането на Лига 1 от 2004 г. Големият коз на отбора е нападателя Филип Джорджевич, който има 6 гола и отстъпва единствено на лидера в това отношение Радамел Фалкао (7).

В Англия няма толкова добре изявен новак, макар Хъл Сити да надхвърля очакванията. Тигрите са в горната половина на класирането с 11 точки, макар да загубиха 3 пъти. Пораженията бяха като гост на Челси, Манчестър Сити и Евертън. У дома Хъл няма загуба, а както вече говорихме "Моят дом е моята крепост" е най-важното за един новак.

И извън големите първенства има добри новаци. Вземете Гърция, там Егротелис е на четвъртото място в класирането и още няма поражение. Отборът е с 14 точки от 8 кръга, а вече повече от година няма загуба у дома в първенството. При това Егротелис е третия тим от остров Крит след ОФИ и Платаниас.

На изток от Гърция също има добър новак. В Турция Чайкур Ризеспор най-накрая се завърна в елита, след 5 години във втория ешалон, в които загуби два пъти плейоф за влизане. Воден от бившия селекционер на Турция Мустафа Денизли отбора е четвърти с 14 точки от осем мача и е на пет точки от лидера Фенербахче.

Изглежда така, сякаш този сезон ще е отличен за новаците. Как ще завърши не е ясно, но както каза Моуриньо преди няколко седмици "Винаги е по-добре да започнеш добре, да продължиш добре и и да завършиш добре, отколкото да започнеш зле и да завършиш добре".

ВИДЕН ПЕТРОВ