Бившият вратар на Байерн Мюнхен Оливер Кан счита, че парите са най-важните фактор за успех в професионалния футбол.

Същевременно ветеранът изрази съмненията си, че правилото "50+1" ще остане в сила още дълго време. Както е известно, то дава стабилност на германските отбори, като не позволява на богати инвеститори да вземат пълния контрол върху даден клуб.

Клубните акционери трябва да притежават минимум 50% от дяловете + 1 решаващ глас. Отделно физическо или юридическо лице пък може да закупи не повече от 9.09% от акциите на клуба.

Според Оливер Кан минимизирането на риска донякъде спира развитието на клубовете, тъй като те не представляват интерес за богати инвеститори.

"Поставям под съмнение днешното правило "50+1". Ще дойде време, когато то повече няма да бъде в сила", отсече 44-годишният Кан пред списание "Кикер".

"Клубовете трябва да бъдат оставени сами да решат дали ще позволят на даден инвеститор да налее средства при тях."

"До момента не знам за нито един инвеститор, който да е навредил на някой клуб. Нещо, което не може да се каже за някои клубни президенти в миналото."

"Вижте Челси, този отбор е явен пример, че успехите във футбола се дължат най-вече на парите. Роман Абрамович си купи трофея в Шампионската лига, наливайки милиони в клуба. Но нима Манчестър Юнайтед, Манчестър Сити, Реал, Барселона и Байерн правят нещо различно?"

"За да влезеш от Втора Бундеслига в Бундеслигата ти е необходим бюджет от 20 до 25 милиона евро. За да спечелиш Шампионската лига обаче, ти трябва годишен бюджет от 300 милиона евро", аргументира се Кан.