Шалке излъга Байер Леверкузен и победи с 2:1 като гост в мач от 21-ия кръг на германската Бундеслига, който се игра на стадион "БайАрена".

Домакините започнаха мача много силно и можеха да открият резултата, но стражът на "кралско-сините" Ралф Ферман блесна с прекрасни намеси. В средата на първата част Леон Горецка се възползва от груба грешка на Ларс Бендер и матира Бернд Лено, копвайки кълбото технично над него.

В средата на второто полувреме Фелипе Сантана се превърна от герой в грешник. Той първо спаси своите, избивайки на самата голлиния, а секунди след това си заби автогол.

Близо четвърт час преди края на редовното време Хунтелаар вкара победния гол за своя тим с глава, като малко преди това Кастро направи безумен пропуск. В последната минута Ферман спаси шут на Ролфес отблизо, а в добавеното време напречната греда спаси гостите.

Леверкузен остава на второто място с 43 точки, но вече води само с една на третия Дортмунд. Шалке е четвърти с 40 пункта в актива си. Лидерът Байерн с изстреля в друга орбита със своите 59 точки.


Гостите започнаха дейно и в петата минута центриране от пряк свободен удар на Джеферсън Фарфан попадна в ръцете на Бернд Лено. Малко след това Кастро бе изведен сам срещу вратаря на гостите Ралф Ферман и вкара топката в мрежата, но попадението правилно бе отменено заради засада.

Бяха изминали десетина минути игра, когато Ларс Бендер спринтира по дясното крило и центрира към близката греда. Там Щефан Кислинг залъга защитник и стреля от малък ъгъл, но право в ръцете на Ферман, който спаси.

Малко след това защитата на гостуващия тим проспа извеждащо подаване към Хеунг Мин Сон, но Ферман отново предугади ситуацията и отрази удара от близко разстояние на азиатеца.

В средата на първото полувреме Себастиан Бьониш пропусна чудесна възможност. Хилберт центрира по дясното крило и в наказателното поле на "миньорите" Коласинач се размина с топката. Бьониш отправи удар с глава, минал в близост до дясната греда.

В 28-та минута Шалке изненадващо откри резултата, след грубата грешка на Ларс Бендер. Той подари топката на Леон Горецка и младокът, който играе за втори път като титуляр този сезон, копна технично над Бернд Лено.

Малко преди края на първото полувреме Кевин-Принс Боатенг отправи страховит снаряд от трийсетина метра, минал над вратата.

Веднага след почивката домакините натиснаха и можеха да изравнят. Сон получи около границата на наказателното поле след изпълнение на корнер и отправи силен изстрел, но уцели тялото на противников футболист.

На отсрещната врата Джеферсън Фарфан завъртя топката майсторски над стената от пряк свободен удар, но тя мина на педя над напречната греда. Малко след това Фарфан върна към Нойщедтер, чийто снаряд профуча над целта.

В 66-тата минута защитникът на Шалке Фелипе Сантана се превърна от герой в грешник в рамките на няколко секунди. Той първо изби с глава на самата голлиния, спасявайки чист гол при удара на Волшайд. Бразилецът веднага бе поздравен от своите съотборници, но малко след това се хвана за главата. След изпълнението на корнера Сантана не успя да изчисти и вкара топката в собствената си врата с левия крак.

Малко след това Гонсало Кастро бе изведен сам срещу вратаря на Шалке и когато всички очакваха той да отбележи, футболистът на Байер не успя да намери топката и я ритна комично покрай дясната греда.

Две минути по-късно Шалке наказа своя опонент за грубия му пропуск. Фарфан центрира от пряк свободен удар и Клаас-Ян Хунтелаар показа завидни умения. Холандецът се пласира по най-добрия начин и технично засече с глава, връщайки аванса на своите.

В 90-тата минута Симон Ролфес получи в наказателното поле и без забавяне стреля с левия крак. Ферман обаче спаси с една ръка! В добавеното време и напречната греда спаси Шалке, след удара с глава на Топрак!

 

Байер Леверкузен - Шалке  1:2

0:1  Леон Горецка - 28'

1:1  Фелипе Сантана - 66', автогол

1:2  Клаас-Ян Хунтелаар - 74'

 

Леверкузен:  Лено, Спахич (Топрак - 59'), Волшайд, Хилберт, Бьониш, Ролфес, Бендер (Хегелер - 87'), Чан, Кастро, Сон (Брандт - 82'), Кислинг

Шалке:  Ферман, Матип, Сантана, Коласинач, Хоогланд (Кириакос - 88'), Горецка (Фухс - 79'), Нойщедтер, Фарфан, Боатенг, Майер (Айхан - 84'), Хунтелаар