Когато Реал Мадрид плати неуточнена сума от порядъка на 25-30 млн. евро на Байерн за Тони Кроос и мнозина обявиха трансфера за един от най-добрите това лято.

Нищо чудно, след като довчерашни анонимници като Люк Шоу, Андер Ерера и Елиаким Мангала бяха купени за далеч повече пари. Кроос все пак е доказан играч. Той изигра ключова роля за спечелването на световната титла от Бундестима. На 24 години полузащитникът има над 50 мача за Германия и е спечелил куп трофеи с Байерн, включително 3 шампионски титли и 1 Шампионска лига.

„Поздравления за Реал, те привлякоха най-добрия футболист на световното“, гласеше присъдата на Феномена Роналдо. В същия смисъл се изказа и Йохан Кройф, който изрази съжаление, че днес плеймейкърите Кроос и Хамес ги купува Реал М, а не неговата Барса.

Няма спор, че като техника, поглед върху играта и изобретателност, Кроос е футболист от световна класа. Той дирижира и насочва играта, определя ритъма на игра на отбора си и е майстор на пасовете на всякаква дистанция. От естетическа гледна точка той сякаш е роден за клуб като Реал М.

Въпреки че Кроос създаде доста положения за съотборниците си на „Бернабеу“ от началото на сезона, излязоха наяве и недостатъците в играта му. Както с екипа на Реал, така и с този на Германия, пролича, че Кроос се нуждае от дефанзивен халф, от истински разбивач от световна класа, за да може да разкрие най-доброто от себе си.

В мача на Бундестима срещу Аржентина звездата на Реал и Крамер се оказаха неспособни да лишат световните вицешампиони от свободни пространства в средата на терена. Бившият играч на мадридчани Ди Мария се възползва най-добре от слабостите на двамата германски централни полузащитници.

При успеха на немците с 2:1 над Шотландия четири дни по-късно Кроос и Крамер също се оставиха да бъдат прегазени от съперниците през второто полувреме.

Победният гол на Атлетико на „Бернабеу“ в събота бе отбелязан от атакуващия халф на Дюшекчиите Арда Туран от зона, която би трябвало да покрива или Кроос, или Модрич. Някои испански анализатори отбелязаха, че подобно попадение трудно би станало факт, ако Чаби Алонсо все още носеше белия екип.

„Кроос е невероятно талантлив футболист и е способен да те изуми с някое отиграване буквално във всеки мач. В следващия момент обаче той губи топката, не прави никакво усилие да се поправи и защитата страда“, констатира преди време помощникът на Пеп Гуардиола в Байерн Херман Герланд.

Идеалната ситуация за Кроос е да играе с още двама партньори в средата на терена, за да не се налага да се раздава в отбрана. Дори в този случай единият от двамата други централни полузащитници трябва да е типичен дефанзивен халф. След като Ди Мария, който покриваше огромен периметър като играч на Кралския клуб през миналата година, бе продаден на Манчестър Юн, Чаби Алонсо напусна в посока Байен, а Сами Кедира се контузи, Реал просто не разполага с такъв футболист.

Бившият треньор на Байерн Юп Хайнкес отлично осъзнаваше как да използва Кроос по най-добрия възможен начин. През сезон 2012/13, когато Байерн направи требъл, Кроос бе използван като типична десетка, преди да се контузи през март. Така баварците използваха брилянтните му атакуващи умения, без да страдат заради слабостите му в защита.

В решаващата фаза на мондиала селекционерът на Германия Йоахим Льов постъпи по абсолютно същия начин – Кроос играеше зад гърба на Миро Клозе и бе подсигуряван от двама други полузащитници. Швайнщайгер и Кедира (който пропусна финала) вършеха черната работа, а Кроос беше свързващото звено между полузащитата и нападението.

Карло Анчелоти обаче трудно би могъл да повтори тази схема в Реал, защото кандидатите за атакуващите позиции са твърде много – Кристиано Роналдо, Бейл, Бензема, Хамес, Иско – докато няма особено много желаещи да вършат черната работа. Единственият такъв играч в момента е Ияраменди, но италианецът като че ли му няма никакво доверие. Що се касае до Модрич, той се старае много, но едва ли някой би нарекъл хърватина дефанзивен полузащитник.

Анчелоти ще трябва да се моли Кедира да се възстанови колкото се може по-бързо и да остане здрав до края на сезона, иначе европейският клубен шампион ще има големи проблеми.

Безспорно е, че срещу по-слаби съперници белите няма да имат проблеми и звездите им ще радват запалянковците с блестящи изпълнения. Но в мачовете срещу най-сериозните съперници Анчелоти и Реал не могат да разчитат просто да напълнят единайсеторката със звездни имена и да спечелят. При подобен подход ще страдат както Кроос, така и отборът като цяло.

Карло Гарганезе, Goal.com