Президентът на УЕФА Мишел Платини обяви, че Златната топка трябва да бъде спечелена от световен шампион с Германия. 

С наближаването на края на годината се засилва очакването за това кой ще триумфира с отличието, което последния път спечели Кристиано Роналдо, а преди това 4 пъти то отиваше при Лео Меси. 

Сега португалецът отново е считан за фаворит предвид невероятната година, която има, но пък той се правили с националния си отбор в Бразилия, като според Платини именно това е турнирът, който трябва да е най-показателен през годината. 

„Моето мнение е, че в година, когато има световно първенство тази награда трябва да бъде за играч от носителя на трофея. Точно същото казах и през 2010-а, когато коментирах, че отличието трябва да бъде спечелено от Шави. На галавечерта на ФИФА на 12 януари много футболисти ще бъдат почетени, така че ще видим кой ще спечели. Няколко обаче са тези, които заслужават този приз” заяви Платини в интервю за испанската агенция „ЕФЕ”. 

Специалистите са на мнение, че Мануел Нойер и Филип Лам са с най-големи шансове да вземат отличието, макар и да не блестят толкова, колкото Кристиано Роналдо например. 

Той коментира и други въпроси, като изрази мнение, че испанския национален отбор ще преодолее трудния период, в който е изпаднал, категорично потвърди, че световното първенство в Катар ще бъде през зимата и изтъкна, че ако има нещо нередно около гласуването за домакин на финалите през 2018 и 2022 ще има нов вот.