Германия очаквано победи Грузия в мач от група “D” на европейските квалификации. Възпитаниците на Йоахим Льов се наложиха с 2:0 с голове на Марко Ройс и Томас Мюлер в рамките на 5 минути през първото полувреме.

Успехът за гостите можеше да бъде много по-изразителен, но те се скъсаха да пропускат, като Ройс на два пъти нацели гредата. Като цяло срещата мина в тренировъчно темпо за Бундестима, който спечели 3-те точки без напрежение.

С тях Германия събра 10 т. и се изравни на върха в класирането с Полша и Шотландия, които имат същия актив. Роберт Левандовски и компания обаче са с мач по-малко, като по-късно тази вечер гостуват на Ирландия. При успех на островитяните, и те ще съберат 10 т., което ще направи битката за първите две места ожесточена


В Тбилиси световните шампиони можеха да поведат още в самото начало на мача, след като Мюлер изведе като по учебник Ройс, чийто удар щеше да счупи горната греда. След почти четвърт час игра нападателят на Байерн Мюнхен стреля между четирима футболисти на Грузия и този път топката профуча на милиметри покрай страничната греда.

Бундестимът продължи с опасните си атаки и в 23-ата минута вратарят на домакините Гиорги Лориа не се намеси добре при висока топка, но за негово щастие нямаше кой да я засече в мрежата му. Малко по-късно Себастиан Руди стигна със сетни сили топката на аутлинията и центрира с шпагат към Марио Гьотце, който не успя да уцели вратата.

Германците продължиха с лека ръка да пропускат чисти голови положения и след половин час игра Гьотце получи с гръб към вратата на линията на малкото наказателно поле, върна към Ройс, но звездата на Борусия (Дортмунд) отново не намери целта.

От своя страна грузинските футболисти разчитаха главно на бързи контри по крилата, които завършваха с остри центрирания, но при нито едно Мануел Нойер не беше затруднен.

6 минути преди края на полувремето вече нямаше какво да спаси домакините. Кашия допусна детинска грешка при изнасянето на топката, тя беше открадната от Гьотце, който я задържа между няколко противникови футболисти и с къс пас намери Ройс. Атакуващият халф с плътен удар не остави шансове на вратаря Лориа – 1:0 за Германия.

120 секунди по-късно Ройс можеше да сложи точка на спора, но Лориа изби с една ръка в корнер. След неговото изпълнение последва нова опасност, но стражът на домакините внимаваше и отново изби. В 44-ата минута Кроос с перфектен пас намери Гьотце, който продължи към Ройс и той вкара. Голът обаче беше отменен, тъй като 11-та на германците се намираше в засада.

Резултатът обаче стана 2:0 секунди след това. Месут Йозил подаде на Мюлер фронтално срещу вратата, централните защитници на Грузия не успяха да спрат нападателя и той удвои преднината на отбора си.

Втората част изненадващо започна с натиск на грузинците, които бяха бурно аплодирани от трибуните. Те обаче не успяха да стигнат до чиста ситуация. След час игра Ройс можеше напълно да сломи домакините с трети гол, но ударът му се отби в напречната греда за втори път в мача.

В следващите минути германците без да си дават много зор контролираха срещата изцяло и създадоха още опасни положения, които не бяха реализирани. В 77-ата минута домакините организираха най-добрата си атака, при която капитанът им Канкава засече с крак, топката се отби в играч на Бундестима, прелетя близо до гредата и излезе в корнер, след който не последва нищо интересно.

До края резултатът остана непроменен и Германия се поздрави с напълно заслужен и очакван успех.

Грузия – Германия 0:2

Голмайстори:

0:1 Ройс (39)

0:2 Мюлер (44)

Грузия: Лориа, Лобянидзе, Квирквелия, Амисулшвили (4-Лаша), Кашия, Наваловский, Кобахидзе, Канкава, Макхарадзе (63-Кения), Окриашвили (46-Шантурия), Мчелидзе

Селекционер: Кахабер Цхадзадзе

Германия: Нойер, Руди, Боатенг, Хумелс, Хектр, Швайнщайгер, Кроос, Мюлер (85-Шюрле), Йозил, Ройс, Гьотце (86-Подолски)

Селекционер: Йоахим Льов

Тбилиси, ст.: „Борис Пайхадзе”

Съдия: Клемент Турпин (Франция)

Жълти картони: Макхарадзе, Канкава, Шантурия (Грузия), Швайнщайгер (Германия)