Шалке се наложи над последния в класирането Щутгарт с 3:2 в Гелзенкирхен в мач от 31-ия кръг на германското футболно първенство.

Домакините прекъснаха серия от шест мача без победа в Бундеслигата, а с 45 точки се утвърдиха на петото място и направиха сериозна заявка за участие в Лига Европа през следващия сезон.

Холандският нападател на Шалке Клаас-Ян Хунтелаар се разписа два пъти. Така той прекъсна головата си суша в първенството от 29 ноември. Минута преди края пък Флориан Клайн си вкара автогол и провали гостите.

Щутгарт, който пропиля аванс от 2:1 в последния четвърт час, остана на дъното с 27 точки. В борбата за оцеляване Падерборн постигна много ценен успех с 2:1 като гост на Фрайбург.

Резервата Лукас Руп се разписа два пъти в последните 20 минути, а с 31 точки възпитаниците на Андре Брайтенрайтер се изкачиха над зоната на изпадащите на 14-ото място. Фрайбург е 15-и с 30 точки.

Хановер измъкна 2:2 при гостуването си на втория в класирането Волфсбург, но остана на в опасната зона на 16-ата позиция с 30 точки. Хановер обаче остана без победа вече в 15 поредни мача и няма успех от средата на декември насам.