Само за 3 г. от въвеждането на т. нар. финансов феърплей на УЕФА загубите на европейските клубове паднаха с над €1,2 милиарда, отчетоха от европейската централа. На заседание на Изпълкома на УЕФА в Прага бяха леко разхлабени изискванията на финансовия феърплей.

Когато бяха въведени правилата на финансовия феърплей през 2011 г., общите загуби на европейските клубове възлизаха на 1,7 милиарда евро. 3 г. по-късно - през 2014 г., те бяха сведени до €487 милиона, тоест с €1,213 млрд. по-малко.

Два от най-богатите клубове - ПСЖ и "Манчестър Сити", и това лято остават с ограничен трансферен бюджет - до €60 млн. Катарските собственици на ПСЖ опитаха да литнат УЕФА и да изкарат баланса си на плюс с договора за спонсорство за €200 млн. от туристическия офис на Катар.

От евроцентралата обаче не се хванаха и експертите правилно отсъдиха, че тази огромна сума няма нищо общо с пазарните цени в спонсорството. И представлява скрито финансиране от самия собственик - Катар, заобикалящо правилата на УЕФА.

За да откаже и други подобни схеми, централата включи правило, че всеки спонсор, който осигурява над 30% от приходите на клуба, ще се счита за свързана страна към собствениците.